Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.
Cíle projektu
Projekt je zaměřen na komplexní řešení problematiky kvality hrachu určeného pro lidskou výživu. Záměrem je získat informace o zdraví prospěšných látkách - rezistentní škrob, karotenoidy, vitamíny v závislosti na odrůdě a ověřit možnost jejich využitívpotravinářském průmyslu. Cílem práce je i studium změn kvality v procesu dozrávání- stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straněbu de ověřena i míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při cíleném šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.
Klíčová slova
Hráchkvalita semenrezistentní škrobkarotenoidymykotoxinytěžké kovy
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Identification and evaluation of pea quality for food production.
Anotace anglicky
The project is focused on the global solution of the pea seeds quality for human nutrition . Obtaining the new information concerning the beneficial components of the pea seeds - resistant starch, carotenoids and vitamins in relation to the variety and their utilization in the food industry is considered to be the main aim of the proposed project. Also the changes of the pea cultivars quality during the maturity process will be studied in order to assess optimal technological maturity, content and stability of pigments, convenience of raw material for food industry- preserving, freezing and drying. On the other hand also the level of risk will be evaluated - incidence of pathogens, mycotoxins and heavy metal in the pea seeds. New knowledge will come inuseful in pea breeding for food industry.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo zlepšení nutriční hodnoty hrachu, tj. identifikace antinutričních látek (těžké kovy, mykotoxiny), identifikace a využití ve šlechtění odrůd s vyšší nutriční hodnotou (rezistentní škrob, karotenoidy). To bylo splněno, byla stanovena v?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2006
Ukončení řešení
30. 6. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
12 009 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
10 596 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 413 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
12 009 tis. Kč
Statní podpora
10 596 tis. Kč
88%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 07. 2006 - 30. 06. 2011