Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
2B06085

Identifikace a hodnocení kvalitativních parametrů polního a dřeňového hrachu určeného pro lidskou výživu.

Cíle projektu

Projekt je zaměřen na komplexní řešení problematiky kvality hrachu určeného pro lidskou výživu. Záměrem je získat informace o zdraví prospěšných látkách - rezistentní škrob, karotenoidy, vitamíny v závislosti na odrůdě a ověřit možnost jejich využitívpotravinářském průmyslu. Cílem práce je i studium změn kvality v procesu dozrávání- stanovení optimální technologické zralosti, obsah a stabilita barviv, vhodnost suroviny pro průmyslové zpracování - konzervování, mražení a sušení. Na druhé straněbu de ověřena i míra rizik - výskyt patogenů, mykotoxinů a těžkých kovů v semenech hrachu. Nové poznatky se uplatní při cíleném šlechtění hrachu určeného pro potravinářský průmysl.

Klíčová slova

Hráchkvalita semenrezistentní škrobkarotenoidymykotoxinytěžké kovy

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Zdravý a kvalitní život

  • Veřejná soutěž

    Zdravý a kvalitní život 1 (SMSM2006002B1)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    1182/2010-31

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Identification and evaluation of pea quality for food production.

  • Anotace anglicky

    The project is focused on the global solution of the pea seeds quality for human nutrition . Obtaining the new information concerning the beneficial components of the pea seeds - resistant starch, carotenoids and vitamins in relation to the variety and their utilization in the food industry is considered to be the main aim of the proposed project. Also the changes of the pea cultivars quality during the maturity process will be studied in order to assess optimal technological maturity, content and stability of pigments, convenience of raw material for food industry- preserving, freezing and drying. On the other hand also the level of risk will be evaluated - incidence of pathogens, mycotoxins and heavy metal in the pea seeds. New knowledge will come inuseful in pea breeding for food industry.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem projektu bylo zlepšení nutriční hodnoty hrachu, tj. identifikace antinutričních látek (těžké kovy, mykotoxiny), identifikace a využití ve šlechtění odrůd s vyšší nutriční hodnotou (rezistentní škrob, karotenoidy). To bylo splněno, byla stanovena v?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2006

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 2. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MSM-2B-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    3. 7. 2012

Finance

  • Celkové uznané náklady

    12 009 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    10 596 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    1 413 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

12 009 tis. Kč

Statní podpora

10 596 tis. Kč

88%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 07. 2006 - 30. 06. 2011