Metody hodnocení úrovně hygieny a účinnosti sanitace výrobních zařízení a prostředí mlékáren, postupy detekce a eliminace perzistentních kmenů jako nástroje kontroly zpracování mléka na kvalitní a bezpečné potraviny
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Zdravý a kvalitní život
Veřejná soutěž
Zdravý a kvalitní život 2 (SMSM20082B2)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
1182/2010-31
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Methods of evaluation of hygiene standards and cleaning effectivity used for process equipment and environment in dairy plants, procedures of detection and removal persistant strains as tools of milk processing control into high-quality and safety foods.
Anotace anglicky
Biofilms formation on process equipment surfaces is one of important factors that can negatively influence quality and safety of dairy products. Biofilms are known to be resistant to cleaning and disinfection agents and so they became long-time source ofcontamination of processed materials and final products. Biofilms can be formed by both spoilage and pathogenic microorganisms. Thus, their seasonable detection and removal is necessary to guarantee safety of manufactured foods.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
FM - Hygiena
CEP - další vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt přinesl celou řadu významných výsledků majících jednoznačný přínos pro mlékárenský průmysl a to v oblasti kvality a potravinové bezpečnosti. Výstupem je vysoký počet významných publikací a především již v praxi využitá certifikovaná metodika pro?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 2. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-MSM-2B-U/01:1
Datum dodání záznamu
3. 7. 2012
Finance
Celkové uznané náklady
10 246 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 206 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 040 tis. Kč