Vliv moderního šlechtění pšenice v ČR a Rakousku na obsah neškrobových sacharidů v zrnu a celiakální reaktivitu lepku.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Šestý rámcový program Evropského společenství pro výzkum, technický rozvoj a demonstrační činnosti
Veřejná soutěž
FP6-2002-Mobility-10
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i.
Druh soutěže
RP - Spolufinancování programu EK
Číslo smlouvy
MSMT-502/2016-1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Influence of modern breeding on non-starch saccharides and gluten coeliac reactivity of Czech and Austrian wheat varieties.
Anotace anglicky
The systematic research in changes of FODMAP content and gluten coeliac reactivity during breeding process should in particular reveal whether there are changes in nutritional quality of modern wheat that will justify the recent anti-wheat/anti-gluten crusade in the media. Covering several decades of continuous breeding activities will help to determine the relations between the undesirable nutritional features and technological parameters and that may suggest the reasons why such changes occurs and to identify the breaking points in the process. Inclusion of varieties from two countries with more or less separated breeding activities for half of the covered period will answer the question whether the nutritional quality parameters may be influenced by differences in breeding strategies. The particular aims are: the implementation of new methods for evaluation of nutritional quality of wheat grain; the overview of FODMAP content, gluten coeliac reactivity and qualitative characteristics of wheat storage proteins in heterogeneous set of wheat species and varieties cropped in both countries; the identification of significant differences in such parameters between modern and obsolete/old winter wheat varieties; mutual exchange of traditional ancient Czech and Austrian wheat landarces; the identification of differences in particular nutritional quality between hexaploid wheat and hulled wheat species (einkorn, emmer, and spelt wheat); the documentation of the drift in FODMAP content and gluten coeliac reactivity in the breeding process; the documentation of the local differences in measured parameters; the connection between FODMAPs and gluten reactivity and technological quality
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt byl realizován v rámci Aktivity MOBILITY, jejímž hlavním cílem je navázání a prohlubování kontaktů se zahraničními výzkumnými institucemi. Neprobíhá tedy kontrola dílčích výstupů projektu prostřednictvím hodnotící komise, avšak je kontrolována správnost čerpání přidělených financí a přiměřenost jejich využití.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2016
Ukončení řešení
31. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
22. 2. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP18-MSM-7A-U/02:1
Datum dodání záznamu
8. 6. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
142 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
142 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč