Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
7E09075

PERFluorinated Organics in Our Diet

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    Podpora projektů sedmého rámcového programu Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace (2007 až 2013) podle zákona č. 171/2007 Sb.

  • Veřejná soutěž

    FP7-KBBE-2008-2B

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    RP - Spolufinancování programu EK

  • Číslo smlouvy

    1088/2011-321

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    PERFluorinated Organics in Our Diet

  • Anotace anglicky

    Proposal summary Anthropogenic perfluorinated compounds (PFCs) have recently gained socio-economic and scientific interest. PFCs constitute a newly emanating group of environmental contaminants, with physico-chemical as well as toxicological properties different from those of other halogenated compounds. PFCs are generally persistent in the environment, and can be found over a broad concentration range and within most parts of the aquatic and terrestrial ecosystems. Food, produced with natural ingredients, and possibly beverages, including drinking water, are likely to be contaminated with PFCs, giving rise to human exposure. Whether or not industrial food processing and packaging may give rise to additional contamination of food and beverages is currently not understood. Whatever the sources, PFCs have indeed been found to be present at a global scale in blood of the general population. PERFOOD brings together the institutes most renowned in Europe and the Globe for their chemical analytical work onPFCs with experts in food consumption and drinking water quality as well as food processing and packaging. The aims of the present project are to develop robust and reliable analytical tools including reference materials for the determination of PFCs infood items, and to use these to (i) qualify and quantify PFCs in our diet, employing a large European sampling campaign; (ii) understand how PFCs are transferred from the environment into dietary items, and (iii) quantify the possible contribution of food/beverage contact materials and food and water processing to the overall PFC levels in our diet. The newly gained knowledge will enable us to evaluate the possible routes, including their relative importance, of human exposure to PFCs via our diet, to assess the role of the technosphere in the contamination of our food, and to identify ways to reduce the PFC contamination of dietary articles.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hodnocení výsledků řešení ministerstvo neprovádí, neboť podmínkou podpory je, že uchazeč byl vybrán mezinárodním poskytovatelem v souladu s pravidly příslušného programu. Projekt je hodnocen až po jeho schválení mezinárodním poskytovatelem.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 8. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 7. 2012

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    18. 4. 2012

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP13-MSM-7E-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2013

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 321 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 321 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč