PERFluorinated Organics in Our Diet
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
Podpora projektů sedmého rámcového programu Evropského společenství pro výzkum, technologický rozvoj a demonstrace (2007 až 2013) podle zákona č. 171/2007 Sb.
Veřejná soutěž
FP7-KBBE-2008-2B
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
RP - Spolufinancování programu EK
Číslo smlouvy
1088/2011-321
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
PERFluorinated Organics in Our Diet
Anotace anglicky
Proposal summary Anthropogenic perfluorinated compounds (PFCs) have recently gained socio-economic and scientific interest. PFCs constitute a newly emanating group of environmental contaminants, with physico-chemical as well as toxicological properties different from those of other halogenated compounds. PFCs are generally persistent in the environment, and can be found over a broad concentration range and within most parts of the aquatic and terrestrial ecosystems. Food, produced with natural ingredients, and possibly beverages, including drinking water, are likely to be contaminated with PFCs, giving rise to human exposure. Whether or not industrial food processing and packaging may give rise to additional contamination of food and beverages is currently not understood. Whatever the sources, PFCs have indeed been found to be present at a global scale in blood of the general population. PERFOOD brings together the institutes most renowned in Europe and the Globe for their chemical analytical work onPFCs with experts in food consumption and drinking water quality as well as food processing and packaging. The aims of the present project are to develop robust and reliable analytical tools including reference materials for the determination of PFCs infood items, and to use these to (i) qualify and quantify PFCs in our diet, employing a large European sampling campaign; (ii) understand how PFCs are transferred from the environment into dietary items, and (iii) quantify the possible contribution of food/beverage contact materials and food and water processing to the overall PFC levels in our diet. The newly gained knowledge will enable us to evaluate the possible routes, including their relative importance, of human exposure to PFCs via our diet, to assess the role of the technosphere in the contamination of our food, and to identify ways to reduce the PFC contamination of dietary articles.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hodnocení výsledků řešení ministerstvo neprovádí, neboť podmínkou podpory je, že uchazeč byl vybrán mezinárodním poskytovatelem v souladu s pravidly příslušného programu. Projekt je hodnocen až po jeho schválení mezinárodním poskytovatelem.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 8. 2009
Ukončení řešení
31. 7. 2012
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
18. 4. 2012
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP13-MSM-7E-U/01:1
Datum dodání záznamu
28. 6. 2013
Finance
Celkové uznané náklady
2 321 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 321 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč