Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Kulturní, historické a přírodní aspekty terroir v České republice

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo kultury

  • Program

    Program NAKI III - program na podporu aplikovaného výzkumu v oblasti národní a kulturní identity na léta 2023 až 2030

  • Veřejná soutěž

    SMK02023DH001

  • Hlavní účastníci

    Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta<br>Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem / Filozofická fakulta

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    009/2023/OVV

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Cultural, historical and natural aspects of terroir in the Czech Republic

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is to study and subsequently contribute to the mapping of cultural identity and natural aspects of viticulture and winemaking in the Czech Republic in the form of applied results in order to create a methodological proposal for a wine appellation system that would be realistically usable in practice. This methodological proposal for an appellation classification will be based on cultural and historical data from the study sites in conjunction with the natural aspects of the area. The data obtained will be described in detail on the basis of an objective and comprehensive evaluation and research of archival sources. By comparing them with each other, it will then be possible to obtain comprehensive information and knowledge about specific sites. Supporting data for these objectives will be the compilation of several interactive maps that will display the results and on which the methodological proposal will be based. The creation of model sites in Bohemia and Moravia is a prerequisite. The cultural and historical development of the sites over time will be described with regard to viticulture and winemaking, and the natural conditions and the varieties grown will be characterised in detail. From these maps, a unique Methodology will be implemented, which will, on the basis of the cultural, historical and natural attributes obtained, fundamentally influence the view of the classification system of wine classification in the Czech Republic. This is a topic that is topical, in demand and unique and will be supported by authorities such as the Union of Winegrowers of the Czech Republic. If the project is successful, the results will be at an international level.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)

  • OECD FORD - vedlejší obor

    40105 - Horticulture, viticulture

  • OECD FORD - další vedlejší obor

    60500 - Other Humanities and the Arts

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    AB - Dějiny<br>GE - Šlechtění rostlin

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 3. 2023

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2027

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 3. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-MK0-DH-R

  • Datum dodání záznamu

    19. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    19 857 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    19 857 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč