Kulturní, historické a přírodní aspekty terroir v České republice
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo kultury
Program
Program NAKI III - program na podporu aplikovaného výzkumu v oblasti národní a kulturní identity na léta 2023 až 2030
Veřejná soutěž
SMK02023DH001
Hlavní účastníci
Mendelova univerzita v Brně / Zahradnická fakulta<br>Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem / Filozofická fakulta
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
009/2023/OVV
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Cultural, historical and natural aspects of terroir in the Czech Republic
Anotace anglicky
The aim of the project is to study and subsequently contribute to the mapping of cultural identity and natural aspects of viticulture and winemaking in the Czech Republic in the form of applied results in order to create a methodological proposal for a wine appellation system that would be realistically usable in practice. This methodological proposal for an appellation classification will be based on cultural and historical data from the study sites in conjunction with the natural aspects of the area. The data obtained will be described in detail on the basis of an objective and comprehensive evaluation and research of archival sources. By comparing them with each other, it will then be possible to obtain comprehensive information and knowledge about specific sites. Supporting data for these objectives will be the compilation of several interactive maps that will display the results and on which the methodological proposal will be based. The creation of model sites in Bohemia and Moravia is a prerequisite. The cultural and historical development of the sites over time will be described with regard to viticulture and winemaking, and the natural conditions and the varieties grown will be characterised in detail. From these maps, a unique Methodology will be implemented, which will, on the basis of the cultural, historical and natural attributes obtained, fundamentally influence the view of the classification system of wine classification in the Czech Republic. This is a topic that is topical, in demand and unique and will be supported by authorities such as the Union of Winegrowers of the Czech Republic. If the project is successful, the results will be at an international level.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
60101 - History (history of science and technology to be 6.3, history of specific sciences to be under the respective headings)
OECD FORD - vedlejší obor
40105 - Horticulture, viticulture
OECD FORD - další vedlejší obor
60500 - Other Humanities and the Arts
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
AB - Dějiny<br>GE - Šlechtění rostlin
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2023
Ukončení řešení
31. 12. 2027
Poslední stav řešení
B - Běžící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
16. 3. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MK0-DH-R
Datum dodání záznamu
19. 2. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
19 857 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
19 857 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč