Modelování tepelných procesů v potravním řetězci jako nástroj odhadu rizika pro metodu HACCP
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program nepodnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Modelling of heat exposition and processing of foods during food chain as a tool of risk assesment for method HACCP
Anotace anglicky
The aim of the project is the research and modelling of thermal processes in food processing and food chain from producer to consumer with the goal to access the risk for HACCP method introduction in food production and distribution. For the solution ofthe project the software products such as COSTHERM, NAUMANN, FLUENT and/or COSMOS are used to determine the thermal history of foods (particle or fluid products). Also the database of physical properties of foods (BIFVP) is utilized as a tool for releva nt physical properties determination which are necessary for thermal processes modelling. The product NAUMAN is used to determine the overal heat transfer coefficient. Having the thermal history of the specific product, its water activity and pH, the FOODMICROMODEL is used to predict the possible rist of undesired (pathogen or spoilage) microorganisms. By this way it is possible to predict the risk of spoilage or the risk of growth of pathogens for specific food without its production. The optimization
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
CEP - další vedlejší obor
JC - Počítačový hardware a software
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
20206 - Computer hardware and architecture<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Vývoj přístroje na sledování tepelných procesů a vytvoření a ověření softwaru pro jejich modelování pro potřeby HACCP.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 2000
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2001/MZE/MZE1QB/U/N/3:1
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
10 467 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 967 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč