Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Modelování tepelných procesů v potravním řetězci jako nástroj odhadu rizika pro metodu HACCP

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program nepodnikatelského výzkumu

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Výzkumný ústav potravinářský Praha, v.v.i.

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Modelling of heat exposition and processing of foods during food chain as a tool of risk assesment for method HACCP

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is the research and modelling of thermal processes in food processing and food chain from producer to consumer with the goal to access the risk for HACCP method introduction in food production and distribution. For the solution ofthe project the software products such as COSTHERM, NAUMANN, FLUENT and/or COSMOS are used to determine the thermal history of foods (particle or fluid products). Also the database of physical properties of foods (BIFVP) is utilized as a tool for releva nt physical properties determination which are necessary for thermal processes modelling. The product NAUMAN is used to determine the overal heat transfer coefficient. Having the thermal history of the specific product, its water activity and pH, the FOODMICROMODEL is used to predict the possible rist of undesired (pathogen or spoilage) microorganisms. By this way it is possible to predict the risk of spoilage or the risk of growth of pathogens for specific food without its production. The optimization

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • CEP - další vedlejší obor

    JC - Počítačový hardware a software

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    20206 - Computer hardware and architecture<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Vývoj přístroje na sledování tepelných procesů a vytvoření a ověření softwaru pro jejich modelování pro potřeby HACCP.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1996

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2000

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2001/MZE/MZE1QB/U/N/3:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    10 467 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    9 967 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč