Rozvoj elektroforetických screeningových metod bílkoviných markerů a získávání podkladů pro šlechtění na vysokou technologickou jakost obilovin
Cíle projektu
Základním záměrem projektu je vypracování, ověření a využití metod elektroforézy zásobních a enzymatických bílkovin pro identifikaci genotypů pšenice a ječmene. Určení biochemické a genetické odlišnosti, uniformity a stálosti odrůd a stanovení vztahů mezi bílkovinnými genetickými markery pšenice a ječmene a hospodářsky významnými znaky, zejména jednotlivými vlastnostmi technologické a nutriční jakosti. Tyto vlastnosti budou charakterizovány na základě biochemického studia zrna nově ověřenými metodami amikrometodami, které odpovídají standardním světově používaným postupům. Ověření a hodnocení dalších a nových signálních bílkovinných genů pšenice a ječmene pomocí isogenních linií je dalším záměrem navrhovaného projektu. Využití bílkovinných genetickýchmarkerů při povolování odrůd, v právní ochraně odrůd, pro semenářskou kontrolu a pro verifikaci odrůd ve zpracovatelském průmyslu a obchodu. Uskutečňovaný výzkum umožní využití poznatků při volbě rodičů a při výběru homozygotních linií v hybridizačních
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Development of electrophoretic screening methods protein markers in order to obtain the basis for selection on high technological quality of cereals.
Anotace anglicky
The electrophoretic methods will be worked out, verified and used for analyses of storage proteins and enzymes to enable the identification of wheat and barley genotypes. The evaluation of biochemical and genetic variability, homogenity and stability ofvarieties and relations between protein genetic markers of wheat and barley and economically significant properties - especially technological and nutritive quality will be characterized by standard new methods and micromethods on the basis of biochemical study of grain. Identification and characterization of new, so far not defined signal protein genes of wheat and barley with use of isogenic lines. Preservation and reproduction of characterized protein lines of wheat and barley in the Gene bank. The use of protein genetic markers at protection of plant variety rights, at seed control and verification of variety in manufacturing industry and trade.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V rámci projektu byly optimalizovány elektroforetické metody pro stanovení signálních genů obilovin a získány poznatky pro využití ve šlechtění, odrůdovém zkušebnictví, stanovení odrůdové pravosti a čistoty.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1996
Ukončení řešení
1. 1. 2000
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2001/MZE/MZE1QA/U/N/3:2
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
5 645 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 645 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
5 645 tis. Kč
Statní podpora
5 645 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 1996 - 01. 01. 2000