Technologie zpracování chmele k netradičním potravinářským účelům
Cíle projektu
Předmětem řešení projektu jsou možnosti využití přídavku chmele při výrobě trvanlivého pečiva, především chleba. Potitivní vlastnosti některých složek chmele (chmelové pryskyřice, polyfenoly) mohou zvýšit nutriční hodnotu pekárenských výrobků. Ve výzkumné části projektu bude řešena problematika transformačních změn chmelových pryskyřic a silic za podmínek pečení a změny jejich antimikrobiálních účinků.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program podnikatelského výzkumu
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Chmelařský institut s.r.o.
PK REST a.s.
Vysoká škola chemicko-technologická v PrazeDruh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The technology of processing of hops to non-traditional food purposes.
Anotace anglicky
The possibilities of application of hops addition to bakery products (particularly bread) is the main topic of this project. Positive properties of some hop components (hop resins, polyphenols) would increase nutritional value of bakery products. Problems of transformation changes of hop resin and hop oils under baking conditions and changes of their antimicrobial effects will be studied in the research part of this project.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt splnil cíle vytčené v plánu projektu.Výsledky řešení vyústily v návrh dvou průmyslových vzorů (chléb s přídavkem chmele a úprava chmele pro pekárenské účely).
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2002
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2003/MZE/MZE3QA/U/N/3:1
Datum dodání záznamu
23. 10. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
1 002 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
750 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
122 tis. Kč
Uznané náklady
1 002 tis. Kč
Statní podpora
750 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 1999 - 01. 01. 2002