Kontinuální kvašení nealkoholického piva
Cíle projektu
Přes značný pokrok v oblasti biotechnologií a v jejich zavádění do pivovarského procesu, stále výrazně převažuje tradiční vsádkové kvašení nad jeho kontinuální alternativou. Důvody spočívají zejména v inženýrských problémech, nedostatečné kvalitě výrobkua vysokých investičních nákladech kontinuálního procesu. Cílem tohoto projektu je vyvinout ucelenou technologii, která by z hlediska objemové produktivity, kvality výrobku, výrobních nákladů a regulace procesu představovala slibnou alternativu k současným průmyslovým procesům. Dosáhnout by se to mělo (i) optimalizací reaktorového uspořádání (GLR) založeném na podrobném studiu hydrodynamiky reaktoru; (ii) použitím levného nosiče (mláto) připraveného z vedlejšího produktu pivovarství; (iii) stabilní produkcí vysoce kvalitního finálního výrobku pomocí účinného odhadu životaschopnosti imobilizovaných kvasinek a on-line regulací procesu (senzor na měření etanolu). Domníváme se, že kromě pivovarské aplikace bude možné mnohé výsledky výzkumu
Klíčová slova
hydrodynamicsreactorimmobilizationyeastagingspent grainsprocess control
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 9 (SGA02006GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
104/06/1418
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Continuous fermentation of alcohol-free beer
Anotace anglicky
Despite of the substantial development of biotechnologies and their implementation into brewing process in the last decades, the traditional batch alcohol-free fermentation still prevails over its continuos counterpart. The reason lies in engineering, product quality and cost problems associated with continuous fermentation. The goal of this project is to develop an integral technology that woud be a promissing alternative to the existing industrial processes as regards volumetric productivity, productflavour, cost efectiveness and process control. It is intended to be achieved through (i) an optimized reactor design (gas lift reactor), based on detailed hydrodynamic studies; (ii) application of a cheap carier (spent grains), a brewing by-product and(iii) stable high product quality, based on effective immobilized yeast viability assesment and on-line process control (opto-fibre ethanol sensor). We assume, that besides the application in brewing industry, many conclusions of the
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)20401 - Chemical engineering (plants, products)
20402 - Chemical process engineering
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo vyvinout ucelenou technologii kontinuální fermentace nealkoholického piva v průtočném reaktoru s biomasou imobilizovanou na pivovarský odpad (částice mláta) v laboratorním měřítku. Od této nové technologie se očekávala vysoká produkti
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2006
Ukončení řešení
31. 12. 2008
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 4. 2008
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP09-GA0-GA-U/02:2
Datum dodání záznamu
22. 10. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
3 089 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 089 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
3 089 tis. Kč
Statní podpora
3 089 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
Doba řešení
01. 01. 2006 - 31. 12. 2008