Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv faktorů na aplikační možnosti bakteriocinů čistých mlékařských kultur

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The influence of conditions on the applicability of bacteriocins of dairy starter cultures

  • Anotace anglicky

    The production of bacteriocins by dairy starter cultures is extended property. Determination of bacteriocins production and production of other antimicrobials by microorganisms helps in the food industry to shift the application of starter cultures. Undefined mixed starter cultures are replaced by one or limited number of defined strains to produce products of desired quality. The production and using of bacteriocins can help in the control of technologies, prevent food spoilage and foodborne disease, thus ensuring microbiological quality and food safety. As the examples nisin and pediocin applications can be mentioned. The aim of this work is to find new bacteriocin producers and complete knowledge about bacteriocin - acidocin CH5 produced bstrain Lactobacillus acidophilus CH5. The effect of bacteriocins will be tested in combination with direct and undirect preservatives and on sublethally injured cells. In the second part of the work we will try to extend the activity spectrum of acidocin

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    CE - Biochemie

  • CEP - vedlejší obor

    CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>20401 - Chemical engineering (plants, products)<br>20402 - Chemical process engineering

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Předpokládané cíle a záměry projektu byly beze zbytku splněny. Jednalo se o rutinní mikrobiologické analýzy, jejichž výsledky nepřekračují současnou úroveň stavu poznání. Výsledky jsou doloženy texty posterů a přednášek presentovaných, s jednou výjimkou,

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1998

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2000

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2001/GA0/GA01GA/U/N/9:4

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    235 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    210 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč