Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Působení environmentálních faktorů na destrukci biofilmů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 18 (SGA0201400001)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    14-23597S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Impact of environmental factors on biofilm detachment

  • Anotace anglicky

    Microorganisms in natural habitat growth in contact with solid surfaces as biofilms. Biofilms represent considerable health risks. Communities of microorganisms have a significantly higher resistance to environmental conditions, including sensitivity to antibiotics and disinfectants. Natural products can effectively eliminate the factors involved in the formation and stability of biofilms. The project is devoted to the study of the interactions of selected natural products with microbial populations at different stages of biofilm formation. Attention is focused on food borne pathogens. Interference of natural substances with regulatory mechanisms of biofilm matrix formation can induce biofilm detachment, without pressure on the evolution of resistance mechanisms. Study of natural products impact to suppress biofilm formation allows find new strategies to eliminate contaminating microorganisms from the environment and simultaneously significantly reduce the emergence of resistant strains.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt přispěl k objasnění vývoje mikrobiálních biofilmů (potenciál využití pro návrhy sanitačních a preventivních postupů). Byly identifikovány dvě antimikrobiální látky (rhamnolipidy a chitosan) inhibující biofilmy s potenciálem využití v medicíně. Výstupem je 10 článků v impaktovaných časopisech s variabilní kvalitou (WOS Q1-Q4). Projekt podpořil práce více než 10 studentů.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2014

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    5. 4. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-GA0-GA-U/03:1

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 850 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 850 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč