Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 19 (SGA0201500001)

  • Hlavní účastníci

    Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    15-03708S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Specific properties of Sacharomyces and Dekkera bruxellensis yeast species and their exploitation in biotechnology and food industry

  • Anotace anglicky

    Yeasts are a divergent group of fungi that predominantly exist as unicellular organisms. They have been accompanying the mankind for thousands of years. Fermentation of sugars in fruits, grains and other biomass to ethanol is the critical process for a wide range of products from fine wines to gasoline additives. Though, the yeast kingdom includes more than 1.500 species that display a variety of unusual characteristics, only few of them have been studied on molecular level. The proposed project will reveal and describe new specific traits, properties and physiological parameters that underlay the observed differences among model yeast Saccharomyces cerevisiae and other, from food and beverages isolated yeast species such as members of non-cerevisiae Saccharomyces genus or Dekkera bruxellensis, will isolate genes responsible for the specific properties and characterize their products in order to (1) enlarge the general knowledge on non-conventional food-born yeast species, and (2) provide the basic results for future applications in food and biotechnology industry.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Výsledkem projektu je srovnání fenotypových vlastností zejména kvasinek rodu Dekkera s lépe prostudovanými kvasinkami rodu Saccharomyces. Řešitelský tým charakterizoval úlohy transportérů pomocí heterologní exprese s ohledem na osmotickou toleranci vybraných druhů. Výstupy grantu tvoří 4 publikace v impaktovaných časopisech. Projekt byl adekvátně splněn a finance byly čerpány řádně.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2015

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2017

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    5. 4. 2017

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP18-GA0-GA-U/02:1

  • Datum dodání záznamu

    4. 5. 2018

Finance

  • Celkové uznané náklady

    4 439 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    4 439 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč