Specifické vlastnosti kvasinek rodu Saccharomyces a druhu Dekkera bruxellensis a jejich využití v biotechnologiích a potravinářství
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 19 (SGA0201500001)
Hlavní účastníci
Fyziologický ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
15-03708S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Specific properties of Sacharomyces and Dekkera bruxellensis yeast species and their exploitation in biotechnology and food industry
Anotace anglicky
Yeasts are a divergent group of fungi that predominantly exist as unicellular organisms. They have been accompanying the mankind for thousands of years. Fermentation of sugars in fruits, grains and other biomass to ethanol is the critical process for a wide range of products from fine wines to gasoline additives. Though, the yeast kingdom includes more than 1.500 species that display a variety of unusual characteristics, only few of them have been studied on molecular level. The proposed project will reveal and describe new specific traits, properties and physiological parameters that underlay the observed differences among model yeast Saccharomyces cerevisiae and other, from food and beverages isolated yeast species such as members of non-cerevisiae Saccharomyces genus or Dekkera bruxellensis, will isolate genes responsible for the specific properties and characterize their products in order to (1) enlarge the general knowledge on non-conventional food-born yeast species, and (2) provide the basic results for future applications in food and biotechnology industry.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Výsledkem projektu je srovnání fenotypových vlastností zejména kvasinek rodu Dekkera s lépe prostudovanými kvasinkami rodu Saccharomyces. Řešitelský tým charakterizoval úlohy transportérů pomocí heterologní exprese s ohledem na osmotickou toleranci vybraných druhů. Výstupy grantu tvoří 4 publikace v impaktovaných časopisech. Projekt byl adekvátně splněn a finance byly čerpány řádně.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
5. 4. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP18-GA0-GA-U/02:1
Datum dodání záznamu
4. 5. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
4 439 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
4 439 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč