Střevní mikroflóra a úloha konzervačních látek při vzniku alergií a autoimunitních onemocnění
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 19 (SGA0201500001)
Hlavní účastníci
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
15-09518S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Gut microbiota and the role of food additives in the development of allergies and autoimmune diseases
Anotace anglicky
The incidence of allergies and autoimmune diseases is increasing worldwide. According to current knowledge the abnormal composition of gut microbiota characterized by a change in the ratio of beneficial and harmful microbiota might be responsible for the development of disease in genetically predisposed individuals. Diet is the single most important environmental factor influencing the composition of gut microbiota. We hypothesize that food additives influence the composition of microbiome and thus may trigger the development of disease in a predisposed individual. To study the effect of additives on the gut microbiome we exploit a model of germ-free mice colonized with well-defined human gut microbiota and fed common food additives. The capacity of additive-driven modifications of gut microbiome to induce the development of disease will be studied in detail in standard experimental models. The main aim of this project is to evaluate effects of commonly used food additives on the composition of gut microbiota and thus the induction of allergies and autoimmune diseases.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
EC - Imunologie
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Projekt probíhal v souladu s grantovou žádostí a průběžnými zprávami. Výsledky projektu byly publikovány v 5 článcích v časopisech s IF. Podařilo se prokázat citlivost některých kmenů bakterií tvořících střevní mikroflóru vůči potravinářským aditivům. V důsledku toho stavu mohou ve střevní mikroflóře převážit prozánětlivé kmeny bakterií a zvýšit riziko vzniku a rozvoje autoimunitních chorob.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2015
Ukončení řešení
25. 4. 2019
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
5. 4. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP20-GA0-GA-U/01:1
Datum dodání záznamu
2. 7. 2020
Finance
Celkové uznané náklady
5 688 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 688 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč