Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Střevní mikroflóra a úloha konzervačních látek při vzniku alergií a autoimunitních onemocnění

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 19 (SGA0201500001)

  • Hlavní účastníci

    Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    15-09518S

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Gut microbiota and the role of food additives in the development of allergies and autoimmune diseases

  • Anotace anglicky

    The incidence of allergies and autoimmune diseases is increasing worldwide. According to current knowledge the abnormal composition of gut microbiota characterized by a change in the ratio of beneficial and harmful microbiota might be responsible for the development of disease in genetically predisposed individuals. Diet is the single most important environmental factor influencing the composition of gut microbiota. We hypothesize that food additives influence the composition of microbiome and thus may trigger the development of disease in a predisposed individual. To study the effect of additives on the gut microbiome we exploit a model of germ-free mice colonized with well-defined human gut microbiota and fed common food additives. The capacity of additive-driven modifications of gut microbiome to induce the development of disease will be studied in detail in standard experimental models. The main aim of this project is to evaluate effects of commonly used food additives on the composition of gut microbiota and thus the induction of allergies and autoimmune diseases.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EC - Imunologie

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>30102 - Immunology<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt probíhal v souladu s grantovou žádostí a průběžnými zprávami. Výsledky projektu byly publikovány v 5 článcích v časopisech s IF. Podařilo se prokázat citlivost některých kmenů bakterií tvořících střevní mikroflóru vůči potravinářským aditivům. V důsledku toho stavu mohou ve střevní mikroflóře převážit prozánětlivé kmeny bakterií a zvýšit riziko vzniku a rozvoje autoimunitních chorob.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2015

  • Ukončení řešení

    25. 4. 2019

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    5. 4. 2017

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP20-GA0-GA-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    2. 7. 2020

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 688 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 688 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč