Imunitní mechanizmy gliadinu/glutenu v patogenezi a prevenci diabetu 1. typu: dvě potenciální imuno-prevenční strategie pro aplikaci u lidí.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 19 (SGA0201500001)
Hlavní účastníci
Mikrobiologický ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
15-24487S
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Immune mechanisms of gliadin/gluten in pathogenesis and prevention of type 1 diabetes: two immuno-preventive strategies for translation to humans.
Anotace anglicky
Dietary factors such as wheat proteins in the diet substantially influence development of type 1 diabetes (T1D) in NOD mice. We documented that gluten-free (GF) diet highly prevents development of T1D and also that mucosal, i.n. administration of gliadin prevents T1D in NOD mice. We will study at what time-window the intervention by gluten-free diet is effective, investigate the effect of GF diet on development of regulatory immune mechanisms and test regulatory capacity of cell subsets potentially mediating the disease-preventive effect. We will investigate activation of innate signaling pathways in response to gliadin fragments in vitro. Similarly, we aim to identify regulatory mechanisms or cell subsets in prevention of T1D by i.n. vaccination with gliadin and try to improve this strategy in NOD mice by testing i.n. administration of immunodominant peptides of gliadin or various doses and vaccination schemes. We think that both the GF diet and i.n. glaidin vaccination represent promising approaches for prevention or even early cure of T1D in humans.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - vedlejší obor
EC - Imunologie
CEP - další vedlejší obor
DN - Vliv životního prostředí na zdraví
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30102 - Immunology<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
• Nové poznatky o mechanismech prevence diabetu pomocí bezlepkové diety • Nové poznatky o vlivu mikrobiomu a probiotik na prevenci rozvoje diabetes mellitus 1. typu • Projekt přinesl řadu dalších nových testovatelných hypotéz, na kterých bude výzkumný tým dále pracovat. • Výsledky publikované ve středně kvalitních zahraničních časopisech - > adekvátní vzhledem k cílům projektu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2015
Ukončení řešení
5. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
5. 4. 2017
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-GA0-GA-U/01:1
Datum dodání záznamu
12. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
5 277 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 277 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč