Studium vysokopolymerních zásobních bílkovin endospermu zrna gliadinových a HMW-gluteninových linií odrůd pšenice ozimé, lišících se technologickou jakostí
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The study of high-polymer grain endosperm storage proteins from the gliadin and HMW-glutenin lines of winter wheat varieties different in technological quality
Anotace anglicky
Storage prolamin-type of proteins of wheat grain endosperm are a basic material that forms a gluten complex and affects its viscoelastic properties. HMW glutenin subunits and gliadin fractions are mainly responsible for breadmaking properties. A unique collection of genetically well-defined glutenin and gliadin sister-lines of winter wheat varieties of a local and foreign origin was obtained at the Research Institute in Ruzyne. Sister gliadin and glutenin lines of wheat varieties will be grown at fieldtrials in two localities: Grain quality tests will be done using HPLC, electrophoresis and standard analytical test. Baking quality will be evaluated by instrumental methods and test baking. Conclusions of the proposed work will be very useful for the praxis in breeding. On this background the use of lines with a specific composition can be aimed to obtain such a quality of bred varieties that will be specified for processing technology of bread, biscuits, cereal snacks etc.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Nezhodnoceno.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2001
Ukončení řešení
1. 1. 2003
Poslední stav řešení
S - Zastavený (předčasně ukončený) víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3
Datum dodání záznamu
1. 4. 2003
Finance
Celkové uznané náklady
1 068 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
800 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
704 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč