Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium vysokopolymerních zásobních bílkovin endospermu zrna gliadinových a HMW-gluteninových linií odrůd pšenice ozimé, lišících se technologickou jakostí

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 1 (SGA02002GA-ST)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The study of high-polymer grain endosperm storage proteins from the gliadin and HMW-glutenin lines of winter wheat varieties different in technological quality

  • Anotace anglicky

    Storage prolamin-type of proteins of wheat grain endosperm are a basic material that forms a gluten complex and affects its viscoelastic properties. HMW glutenin subunits and gliadin fractions are mainly responsible for breadmaking properties. A unique collection of genetically well-defined glutenin and gliadin sister-lines of winter wheat varieties of a local and foreign origin was obtained at the Research Institute in Ruzyne. Sister gliadin and glutenin lines of wheat varieties will be grown at fieldtrials in two localities: Grain quality tests will be done using HPLC, electrophoresis and standard analytical test. Baking quality will be evaluated by instrumental methods and test baking. Conclusions of the proposed work will be very useful for the praxis in breeding. On this background the use of lines with a specific composition can be aimed to obtain such a quality of bred varieties that will be specified for processing technology of bread, biscuits, cereal snacks etc.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>40105 - Horticulture, viticulture<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Nezhodnoceno.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2001

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2003

  • Poslední stav řešení

    S - Zastavený (předčasně ukončený) víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2002/GA0/GA02GA/U/N/7:3

  • Datum dodání záznamu

    1. 4. 2003

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 068 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    800 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    704 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč