Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub
Cíle projektu
Jedlé houby jsou významným zdrojem potravní vlákniny. Buněčná stěna hub obsahuje kromě chitinu a dalších polysacharidů beta-glukany. Beta-glukany z hub jsou již řadu let požadovány za imunomodulátory a antioxidanty. Určujícím faktorem jejich fyzikálníchvlastností a biologických účinků je struktura. V navrhovaném projektu budou beta-glukany izolovány z vhodných druhů hub (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.), kterou budou pěstovány za definovaných podmínek na přírodním substrátu. Struktura jednotlivýchčástí hub bude charakterizována pomocí polarizační mikroskopie. Izolovaný komplex polysacharidů nebo beta-glukany budou analyzovány obvyklými analytickými metodami a jejich obsah bude stanoven enzymovými metodami. Molekulová hmotnost a složení beta-glukanů bude stanoveno chromatografikcými metodami. Struktura beta-glukanů bude studována pomocí 13C NMR a FT-IR spektroskopie. Spektrální údaje budou sloužit k vypracování skreeningové metodě, kterou bude možné kontrolovat houby a produkty z nich.
Klíčová slova
beta-glucansisolationmushrooumsstructurechromatographyspectroscopyimmunity
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
525/05/0273
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Study of beta -glucans of particular edible mushrooms
Anotace anglicky
Edible mushrooms are a potential source of dietary fibre. Fungal cell walls contain besides chitin and other polysaccharides - beta-glucans. Beta-glucans from mushrooms have been established as immunomodulators or they are active as anti-oxidants. The structural features of beta-glucans are important determinants of their physical properties and functionality. In frame of the proposal of this project, beta-glucans will be isolated from suitable strains of mushrooms (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.)cultivated under defined conditions in solid state culture on natural substrates. The structure of different fruit-bodies will be characterized by polarizing microscopy. Isolated polysaccharide complex or beta-glucans will by analysed by common analytical methods and the content will be determined by enzymatic method. The molecular weight and composition of beta-glucans will be analyzed by chromatographic methods. The structure of beta-glucans will be estimated by 13C NMR spectroscopy and FT-IR
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Z hub druhu Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii, které byly kultivovány za kontrolovaných podmínek, byly izolovány specifické glukany vodnou nebo alkalickou extrakcí. Získané frakce, vodorozpustné, alkalirozpustné a nerozpustný podíl, byly charakteri
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2005
Ukončení řešení
31. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
2. 5. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-GA0-GA-U/04:3
Datum dodání záznamu
16. 12. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
2 393 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
2 393 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
2 393 tis. Kč
Statní podpora
2 393 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2005 - 31. 12. 2007