Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Studium beta-glukanů vybraných jedlých hub

Cíle projektu

Jedlé houby jsou významným zdrojem potravní vlákniny. Buněčná stěna hub obsahuje kromě chitinu a dalších polysacharidů beta-glukany. Beta-glukany z hub jsou již řadu let požadovány za imunomodulátory a antioxidanty. Určujícím faktorem jejich fyzikálníchvlastností a biologických účinků je struktura. V navrhovaném projektu budou beta-glukany izolovány z vhodných druhů hub (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.), kterou budou pěstovány za definovaných podmínek na přírodním substrátu. Struktura jednotlivýchčástí hub bude charakterizována pomocí polarizační mikroskopie. Izolovaný komplex polysacharidů nebo beta-glukany budou analyzovány obvyklými analytickými metodami a jejich obsah bude stanoven enzymovými metodami. Molekulová hmotnost a složení beta-glukanů bude stanoveno chromatografikcými metodami. Struktura beta-glukanů bude studována pomocí 13C NMR a FT-IR spektroskopie. Spektrální údaje budou sloužit k vypracování skreeningové metodě, kterou bude možné kontrolovat houby a produkty z nich.

Klíčová slova

beta-glucansisolationmushrooumsstructurechromatographyspectroscopyimmunity

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Standardní projekty

  • Veřejná soutěž

    Standardní projekty 8 (SGA02005GA-ST)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/05/0273

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Study of beta -glucans of particular edible mushrooms

  • Anotace anglicky

    Edible mushrooms are a potential source of dietary fibre. Fungal cell walls contain besides chitin and other polysaccharides - beta-glucans. Beta-glucans from mushrooms have been established as immunomodulators or they are active as anti-oxidants. The structural features of beta-glucans are important determinants of their physical properties and functionality. In frame of the proposal of this project, beta-glucans will be isolated from suitable strains of mushrooms (Agaricus brasiliensis, Pleurotus sp.)cultivated under defined conditions in solid state culture on natural substrates. The structure of different fruit-bodies will be characterized by polarizing microscopy. Isolated polysaccharide complex or beta-glucans will by analysed by common analytical methods and the content will be determined by enzymatic method. The molecular weight and composition of beta-glucans will be analyzed by chromatographic methods. The structure of beta-glucans will be estimated by 13C NMR spectroscopy and FT-IR

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Z hub druhu Pleurotus ostreatus a Pleurotus eryngii, které byly kultivovány za kontrolovaných podmínek, byly izolovány specifické glukany vodnou nebo alkalickou extrakcí. Získané frakce, vodorozpustné, alkalirozpustné a nerozpustný podíl, byly charakteri

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2005

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    2. 5. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-GA0-GA-U/04:3

  • Datum dodání záznamu

    16. 12. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 393 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 393 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

2 393 tis. Kč

Statní podpora

2 393 tis. Kč

100%


Poskytovatel

Grantová agentura České republiky

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 2005 - 31. 12. 2007