Anaerobní bakterie kazící potraviny a jejich schopnost vytvářet biofilmy
Cíle projektu
Náplní projektu je izolace a identifikace anaerobních bakterií v reálných biofilmech z průmyslových potravinářských provozů a experimentální studium faktorů (nutričních, kultivačních, stimulačních a inhibičních), které ovlivňují adhezi vybraných druhů anaerobních bakterií kazících potraviny na pevné povrchy. Projekt je stavěn na srovnání experimentálních dat o intenzitě adheze a rychlosti růstu již ulpělých anaerobních bakterií na pevných materiálech (sklo, plasty, ocel atd.) s předpovědí adheze podle matematických modelů (X/DLVO teorie, bilance mezifázové volné energie) vycházejících z fyzikálně-chemických vlastností interagujících povrchů. Pomocí souladu mezi pokusem a některým z modelů lze identifikovat řídící děje mechanismu adheze a následné tvorby biofilmu bakterií. Výsledky výzkumu mechanismu počáteční fáze tvorby biofilmu anaerobními bakteriemi budou využitelné pro objasnění podílu anaerobů na tvorbě biofilmů, v potravinářské praxi pak ke snížení rizika tvorby biofilmu úpravou podmínek prostředí a povrchových vlastností materiálů a v procesech čištění a sanitace povrchů.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Standardní projekty
Veřejná soutěž
Standardní projekty 15 (SGA02012GA-ST)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a.s.Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P503-12-1424
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Anaerobic food spoiling bacteria and their biofilm forming potential
Anotace anglicky
The project is aimed at isolation and identification of anaerobic bacteria in real biofilms from food industry and in experimental research of factors (nutritive, culturing, stimulating and inhibiting) influencing the adhesion of selected anaerobic food spoiling species to solid surfaces. The project is based on comparison of experimental data on adhesion intensities and growth rates of anaerobic bacteria adhered to solid materials (glass, plastics, steel etc.), with predictions of adhesion made according to mathematical models (X/DLVO theory, balance of interfacial free energies) using the physicochemical properties of interacting surfaces as inputs. Based on the accordance between experiments and models it will be possible to identify the main driving forces of the adhesion and subsequent biofilm formation. The results will help to clarify the role of anaerobes in biofilm formation, in industrial practice to decrease the risks of biofilm formation by modifying the environmental conditions and surface properties of solids and further in processes of surface cleaning and sanitation.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
EI - Biotechnologie a bionika
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
20801 - Environmental biotechnology
20802 - Bioremediation, diagnostic biotechnologies (DNA chips and biosensing devices) in environmental management
20803 - Environmental biotechnology related ethics
20901 - Industrial biotechnology
20902 - Bioprocessing technologies (industrial processes relying on biological agents to drive the process) biocatalysis, fermentation
20903 - Bioproducts (products that are manufactured using biological material as feedstock) biomaterials, bioplastics, biofuels, bioderived bulk and fine chemicals, bio-derived novel materials
21101 - Food and beverages
30401 - Health-related biotechnology
30402 - Technologies involving the manipulation of cells, tissues, organs or the whole organism (assisted reproduction)
30403 - Technologies involving identifying the functioning of DNA, proteins and enzymes and how they influence the onset of disease and maintenance of well-being (gene-based diagnostics and therapeutic interventions [pharmacogenomics, gene-based therapeutics])
30404 - Biomaterials (as related to medical implants, devices, sensors)
30405 - Medical biotechnology related ethics
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
40402 - GM technology (crops and livestock), livestock cloning, marker assisted selection, diagnostics (DNA chips and biosensing devices for the early/accurate detection of diseases) biomass feedstock production technologies, biopharming
40403 - Agricultural biotechnology related ethics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V porovnání s ostatními odloženými zprávami z jiných panelů a s přihlédnutím k novým kritériím hodnocení závěrečných zpráv oborová komise navrhuje hodnocení „splněno“.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2012
Ukončení řešení
24. 11. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 4. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-GA0-GA-U/03:1
Datum dodání záznamu
28. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
6 263 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
6 263 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
6 263 tis. Kč
Statní podpora
6 263 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2012 - 24. 11. 2016