Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Využití moderních extrakčních technik při analýze potravin - izolace a stanovení silic

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Postdoktorandské granty

  • Veřejná soutěž

    Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)

  • Hlavní účastníci

    Univerzita Pardubice / Fakulta chemicko-technologická

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Application of Modern Extraction Techniques for Analysis of Food Samples - Isolation and Determination of Essential Oils

  • Anotace anglicky

    This project is focused on modern extraction techniques for food analysis; namely, Pressurised Fluid Extraction (PFE) and Solid Phase Microextraction (SPME). The technique of PFE utilises the solvents at temperatures above their atmospheric boiling pointfor extractions. Thanks to higher pressure, the solvents are kept in the liquid state. When using of SPME, target analytes are adsorbed onto the surface of the thin fused silica fiber covered with a polymer layer. For release of the analytes one can usethermal desorption inside the injection port of a gas chromatograph or liquid solvent inside the SPME-HPLC adapter. In comparison with classical extraction methods, both techniques mentioned above may minimalise the amount of extraction solvents;especially, they make time for isolating the target compounds from the analysed samples significantly shorter. The highlights of the project proposed are applications of techniques listed above for isolating hop essential oils (farnesene, myrcene,

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Projekt byl zaměřen na uplatnění moderních extrakčních pro charakterizaci chmele a jakonu na základě relativního zastoupení silic charakteristických pro obě rostliny. V případě PFE byla provedena experimentální optimalizace extrakčních podmínek (množství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2002

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2004

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/2005/GA0/GA05GP/U/N/A:8

  • Datum dodání záznamu

    23. 7. 2008

Finance

  • Celkové uznané náklady

    255 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    255 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč