Vitalita a skladovatelnost semen některých druhů zelenin a možnosti jejich ovlivnění hydratačními úpravami
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 2 (SGA02002GA-PD)
Hlavní účastníci
Česká zemědělská univerzita v Praze / Fakulta agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Vigour and storability of some vegetable seed and possibilities of their influencing by hydration treatment
Anotace anglicky
This project solves the problem of influencing vigour and storability of some vegetable species by hydration treatments. The decrease of seed vigour and storability on cell level manifests in loss of cell wall integrity, genetical damages, loss ofenzymatical activity and respiration reduction during early stages of germination. Possibility of positive influence on vigour and storability is associated with occurrence of active cell repair system during hydration stage of germination. Seed samplesof fit vegetable species will be treated by two hydration methods prehydration and priming. After hydration treatment seeds will be rehydrated and stored. The vigour of seed samples will be tested in regular intervals through various direct and indirectdetectingmethods (germination, MTG, laboratory emergence, conductivity, AA - test, respiration activity).
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem experimentu bylo ověřit možnosti skladování hydratačně upravených osiva a vyhodnotit změny semenářských parametrů a vitality osiv.Výsledky experimentu dokumentují skutečnost, že hydratačně upravené osivo lze skladovat bez výrazných ztrát na kvalitě
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2002
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-GA0-GP-U/06:6
Datum dodání záznamu
19. 5. 2008
Finance
Celkové uznané náklady
519 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
519 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč