Možnosti využití silic v plynné fázi při ochraně zemědělských produktů a čerstvých potravin proti nežádoucím mikroorganismům
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 9 (SGA02009GA1PD)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
525/09/P503
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Possible uses of essential oils in vapor phase for protection of agricultural products and fresh foods against undesirable microorganisms
Anotace anglicky
Essential oils, specific fractions usually obtained from plant material by steam or hydrodistillation, have been used in different cultures for their antiseptic qualities since antiquity. Essential oils are variable mixtures of monoterpenes, sesquiterpenes and other low molecular hydrocarbons and their derivates. Their antimicrobial properties have been assessed in many studies, from which it is clear that these compounds have potential in procedures and applications in the pharmaceutical, cosmetic, agricultural and food industries. In addition, essential oils possess a unique property of high volatility, which is not seen in other antimicrobial agents and its use in vapour phase is attracting much attention. In spite of modern improvements in agriculture products and food production techniques, food safety is still an important aspect of public health issue. It has been estimated that as many as 30% of people in industrialised countries suffer from a food borne disease each year. At the same time, inWestern societies is an increasing demand for so-called green food products with fewer synthetic additives but increased safety, quality and shelf-life. One of the possibilities how to meet this demand is the use of essential oils as antibacterial additives during production, storage and processing of agricultural products and foods.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešení projektu proběhlo podle plánu jak z hlediska odborného tak i z hlediska čerpání finančních prostředků.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2011
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
16. 4. 2011
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP12-GA0-GP-U/03:3
Datum dodání záznamu
2. 5. 2016
Finance
Celkové uznané náklady
843 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
843 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč