Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Možnosti využití silic v plynné fázi při ochraně zemědělských produktů a čerstvých potravin proti nežádoucím mikroorganismům

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Postdoktorandské granty

  • Veřejná soutěž

    Postdoktorandské granty 9 (SGA02009GA1PD)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    525/09/P503

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Possible uses of essential oils in vapor phase for protection of agricultural products and fresh foods against undesirable microorganisms

  • Anotace anglicky

    Essential oils, specific fractions usually obtained from plant material by steam or hydrodistillation, have been used in different cultures for their antiseptic qualities since antiquity. Essential oils are variable mixtures of monoterpenes, sesquiterpenes and other low molecular hydrocarbons and their derivates. Their antimicrobial properties have been assessed in many studies, from which it is clear that these compounds have potential in procedures and applications in the pharmaceutical, cosmetic, agricultural and food industries. In addition, essential oils possess a unique property of high volatility, which is not seen in other antimicrobial agents and its use in vapour phase is attracting much attention. In spite of modern improvements in agriculture products and food production techniques, food safety is still an important aspect of public health issue. It has been estimated that as many as 30% of people in industrialised countries suffer from a food borne disease each year. At the same time, inWestern societies is an increasing demand for so-called green food products with fewer synthetic additives but increased safety, quality and shelf-life. One of the possibilities how to meet this demand is the use of essential oils as antibacterial additives during production, storage and processing of agricultural products and foods.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    21101 - Food and beverages<br>30104 - Pharmacology and pharmacy<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Řešení projektu proběhlo podle plánu jak z hlediska odborného tak i z hlediska čerpání finančních prostředků.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 4. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-GA0-GP-U/03:3

  • Datum dodání záznamu

    2. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    843 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    843 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč