Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Hledání glykosylovaných alergenů u potravinářsky významných rostlin pomocí moderních proteomických nástrojů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Grantová agentura České republiky

  • Program

    Postdoktorandské granty

  • Veřejná soutěž

    Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    P503-12-P395

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Searching for glycosylated allergens in plants important for food chemistry via modern proteomic approaches

  • Anotace anglicky

    Recently, both the incidence of food allergy and the number of food allergens has been increasing. Therefore, the requirement of knowledge that can help to reveal new allergens and to understand nature of allergies rises. The majority of plant allergensare glycoproteins. Therefore the main aim of this project will be the characterization of plant glycoproteins that could play role in allergic reactions due to their physical-chemical properties. For these purposes, proteomic strategies based on modern bottom-up and top-down approaches will be used. Possible innovative strategies for miniaturization of separation systems will be also studied. Proposed approaches will be applied for the analysis of modified proteins extracted from plant food and their original plant tissues (e.g. barley/beer,whisky; wheat/bakery products). One of the aims of the project is revealing and molecular characterization of potential allergens in cereals. Obtained results can be useful for the solution of important industrial questions; e.g. prediction of potential allergic danger for food industry employees.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    1.metody stanovení glykoproteinů v cereáliích, 2.nebylo dosaženo cílů projektu v plné šíři, nebyla provedena úplná charakterizace sacharidické části ( odpovědné za alergenicitu) izolovaných glykoproteinů 3.výroba potravin, zejména "dietních " 4.2 publka?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2012

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2013

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    7. 6. 2013

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP15-GA0-GP-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    6. 5. 2016

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 672 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 672 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč