Hledání glykosylovaných alergenů u potravinářsky významných rostlin pomocí moderních proteomických nástrojů
Cíle projektu
Výskyt alergických reakcí na potraviny i počet alergenů v posledních letech stoupá. Díky tomu roste potřeba znalostí, které by přispěli k odhalení nových alergenů a k pochopení podstaty alergických onemocnění. Většina proteinových alergenů rostlinného původu je glykosylována. Z tohoto faktu vyplynula hlavní náplň projektu, kterou je hledání glykoproteinů, jenž by mohly hrát, díky svým fyzikálně-chemickým vlastnostem, role v alergických procesech. Pro tento účel budou využívány proteomické strategie na základě moderních bottom-up a top-down postupů. Budou studovány i inovační způsoby miniaturizace separačních systémů. Navržené postupy budou aplikovány při analýzách modifikovaných proteinů v jídle rostlinného původu a v příslušných rostlinných surovinách(př. ječmen-pivo,melta, pšenice-pečivo). Důraz bude kladen na odhalení a molekulární charakterizaci potenciálních alergenů v obilovinách. Získané znalosti budou využitelné při řešení důležitých otázek jako je šlechtění nových druhů rostlin, odlišení odrůd, či předpověď potenciálního nebezpečí alergií zaměstnanců potravinářských výrob.
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
Program
Postdoktorandské granty
Veřejná soutěž
Postdoktorandské granty 12 (SGA02012GA1PD)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
P503-12-P395
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Searching for glycosylated allergens in plants important for food chemistry via modern proteomic approaches
Anotace anglicky
Recently, both the incidence of food allergy and the number of food allergens has been increasing. Therefore, the requirement of knowledge that can help to reveal new allergens and to understand nature of allergies rises. The majority of plant allergensare glycoproteins. Therefore the main aim of this project will be the characterization of plant glycoproteins that could play role in allergic reactions due to their physical-chemical properties. For these purposes, proteomic strategies based on modern bottom-up and top-down approaches will be used. Possible innovative strategies for miniaturization of separation systems will be also studied. Proposed approaches will be applied for the analysis of modified proteins extracted from plant food and their original plant tissues (e.g. barley/beer,whisky; wheat/bakery products). One of the aims of the project is revealing and molecular characterization of potential allergens in cereals. Obtained results can be useful for the solution of important industrial questions; e.g. prediction of potential allergic danger for food industry employees.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10406 - Analytical chemistry
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
1.metody stanovení glykoproteinů v cereáliích, 2.nebylo dosaženo cílů projektu v plné šíři, nebyla provedena úplná charakterizace sacharidické části ( odpovědné za alergenicitu) izolovaných glykoproteinů 3.výroba potravin, zejména "dietních " 4.2 publka?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2012
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
7. 6. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP15-GA0-GP-U/02:2
Datum dodání záznamu
6. 5. 2016
Finance
Celkové uznané náklady
1 672 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 672 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
1 672 tis. Kč
Statní podpora
1 672 tis. Kč
100%
Poskytovatel
Grantová agentura České republiky
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 01. 2012 - 31. 12. 2013