Antioxidační vlastnosti flavonoidů s ohledem na oxidativní vzplanutí fagocytů a interakce mezi fagocyty a endoteliálními buňkami
Veřejná podpora
Poskytovatel
Akademie věd České republiky
Program
Granty výrazně badatelského charakteru zaměřené na oblast výzkumu rozvíjeného v současné době zejména v AV ČR
Veřejná soutěž
Výzkumné granty 2 (SAV02002-AB)
Hlavní účastníci
Biofyzikální ústav AV ČR, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Antioxidative properties of flavonoids with respect to the oxidative burst of phagocytes and cooperation between phagocytes and endothelial cells
Anotace anglicky
The major aim of the project is to test the hypothesis that flavonoids do affect the redox status of tissues also via regulating the differentiation, activation and function of professional phagocytes with respect to their cell-cell communication with endothelial cells. Antioxidative properties of selected flavonoids and their metabolites will be characterised chemiluminometrically as a potential to scavenge individual free radicals. Functional properties of human professional phagocytes and endothelialcells (HUVEC) after co-incubation with flavonoids will be assessed on the basis of the expression of cell surface molecules (flow-cytometrically), production of ROS (chemiluminometrically and flow-cytometrically), and degranulation (spectrophotometricaldetermination of MPO in supernatants). The effect of flavonoids on the differentiation of myeloid cells will be evaluated in HL-60 cell cultures coincubated with differentiation agents.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
ED - Fyziologie
CEP - vedlejší obor
EC - Imunologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30102 - Immunology<br>30105 - Physiology (including cytology)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly popsány antioxidační vlastnosti zástupců jednotlivých tříd flavonoidů v závislosti na jejich struktuře v chemických i biologických modelech. Byl testován vliv flavonoidů obsažených v potravě na redoxní rovnováhu vnitřního prostředí organismu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2002
Ukončení řešení
1. 1. 2004
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2005/AV0/AV05IA/U/N/5:3
Datum dodání záznamu
26. 9. 2007
Finance
Celkové uznané náklady
3 395 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 609 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
1 786 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč