Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LD14097

Mechanismy přichycování/odlučování, přežívání a tvorby bakteriálních biofilmu na potravinách a technologických zařízeních v potravinářském průmyslu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    COST CZ

  • Veřejná soutěž

    COST CZ 4 (SMSM2014LD4)

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    MSMT-8634/2014-1

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Mechanisms of bacterial attachment/detachment, survival and biofilm formation on the surfaces. Stress response vs. resistance development and persistence

  • Anotace anglicky

    The ability to stick to surfaces and to engage in a multistep process leading to the formation of a biofilm is almost ubiquitous among bacteria. Therefore, biofilm formation has substantial implications in fields ranging from industrial processes like oil drilling, paper production and food processing, to health-related fields like medicine and dentistry. The cellular mechanisms underlying microbial biofilm formation and behaviour are beginning to be understood and the target for novel specific intervention strategies to control problems caused by biofilm formation in these different fields and in particular for the food-processing environment. Food spoilage and deterioration not only results in huge economic losses, food safety is a major priority intoday´s globalizing market with worldwide transportation and consumption of raw, fresh and minimally processed foods. Biofilm formation depends on an interaction between three main components: the bacterial cells, the attachment surface and the surrounding medium. The main aim is to increase the knowledge on colonisation/persistence of bacteria on foods and processing environments to achieve targeted solutions for the control of associated risks in food industry through a multidisciplinary European network. The specific objectives are to explore colonisation patterns, to investigate mechanisms lying behind the bacterial attachment, colonisation, persistence and biofilm formation, to study

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    V posledním roce projektu se řešitelský tým zabýval charakterizací biofilmu Campylobacter jejuni. Výsledky zahrnují podrobný popis 3D struktury biofilmu a složení matrice, dynamiku tvorby biofilmu a identifikaci vnitřních i vnějších faktorů významně ovlivňujících tvorbu biofilmu. Výsledky byly publikovány ve dvou zahraničních impaktovaných časopisech a na mezinárodních konferencích.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 4. 2014

  • Ukončení řešení

    30. 9. 2016

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    12. 2. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP17-MSM-LD-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    23. 6. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 896 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 896 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč