Mechanismy přichycování/odlučování, přežívání a tvorby bakteriálních biofilmu na potravinách a technologických zařízeních v potravinářském průmyslu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
COST CZ
Veřejná soutěž
COST CZ 4 (SMSM2014LD4)
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
MSMT-8634/2014-1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Mechanisms of bacterial attachment/detachment, survival and biofilm formation on the surfaces. Stress response vs. resistance development and persistence
Anotace anglicky
The ability to stick to surfaces and to engage in a multistep process leading to the formation of a biofilm is almost ubiquitous among bacteria. Therefore, biofilm formation has substantial implications in fields ranging from industrial processes like oil drilling, paper production and food processing, to health-related fields like medicine and dentistry. The cellular mechanisms underlying microbial biofilm formation and behaviour are beginning to be understood and the target for novel specific intervention strategies to control problems caused by biofilm formation in these different fields and in particular for the food-processing environment. Food spoilage and deterioration not only results in huge economic losses, food safety is a major priority intoday´s globalizing market with worldwide transportation and consumption of raw, fresh and minimally processed foods. Biofilm formation depends on an interaction between three main components: the bacterial cells, the attachment surface and the surrounding medium. The main aim is to increase the knowledge on colonisation/persistence of bacteria on foods and processing environments to achieve targeted solutions for the control of associated risks in food industry through a multidisciplinary European network. The specific objectives are to explore colonisation patterns, to investigate mechanisms lying behind the bacterial attachment, colonisation, persistence and biofilm formation, to study
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
FN - Epidemiologie, infekční nemoci a klinická imunologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages<br>30302 - Epidemiology<br>30303 - Infectious Diseases
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
V posledním roce projektu se řešitelský tým zabýval charakterizací biofilmu Campylobacter jejuni. Výsledky zahrnují podrobný popis 3D struktury biofilmu a složení matrice, dynamiku tvorby biofilmu a identifikaci vnitřních i vnějších faktorů významně ovlivňujících tvorbu biofilmu. Výsledky byly publikovány ve dvou zahraničních impaktovaných časopisech a na mezinárodních konferencích.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2014
Ukončení řešení
30. 9. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 2. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MSM-LD-U/01:1
Datum dodání záznamu
23. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
1 896 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 896 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč