Sledování adheze a tvorby biofilmů u probiotických bakterií a vliv prebiotik na jejich adhezi.
Cíle projektu
Do konce roku 2016 navrhnout a v praxi vyzkoušet novou metodu probiotické charakterizace s ohledem na: (i) schopnost tvorby biofilmu; (ii) schopnost dobré adheze na model střevní stěny a (iii) interakci s prebiotiky. Dále použít tuto metodiku při izolaciněkolika nových potenciálních probiotických kmenů.
Klíčová slova
biofilmadhezeprobiotikaprebiotikapotravinářstvíperzistencebakteriální kolonizace
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
COST CZ
Veřejná soutěž
COST CZ 4 (SMSM2014LD4)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
MSMT-8634/2014-1
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Adhesion and biofilm formation of probiotic bacteria, influence of prebiotics.
Anotace anglicky
To design and to test a new methodology of probiotic characterization with special regard to: (i) the ability of biofilm formation, (ii) the ability to adhere to the intestinal epithel and (iii) to describe their interaction with prebiotics.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
FM - Hygiena
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)10606 - Microbiology
10607 - Virology
21101 - Food and beverages
30304 - Public and environmental health
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly rozšířeny naše předchozí poznatky týkající se vlivu komerčně dostupných prebiotik, jako i oligosacharidů mateřského mléka na adherenci probiotik. Výsledky byly publikovány v třech vědeckých časopisech, prezentovány na dvou mezinárodních konferencích a vypracována byla také certifikovaná metodika, umožňující selekci vhodných biofilmových probiotik.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2014
Ukončení řešení
31. 10. 2016
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
12. 2. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP17-MSM-LD-U/01:1
Datum dodání záznamu
23. 6. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
1 414 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 414 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
1 414 tis. Kč
Statní podpora
1 414 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 04. 2014 - 31. 10. 2016