Vliv diety s nízkými hladinami látek s pokročilou glykací na paměť a neuropatologii Alzheimerova typu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
KONTAKT II
Veřejná soutěž
KONTAKT II 3 (SMSM2013LH3)
Hlavní účastníci
Národní ústav duševního zdraví
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
MSMT-16744/2013
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Effects of dietary Advanced Glycation End products in the Alzheimer?s Disease Mouse Model Tg2576
Anotace anglicky
The aim of this study is to evaluate the effects of a low AGE diet on the AD-like amyloidosis and cholinergic decrease that develops in the transgenic Tg2576 mice. Our primary hypothesis is that an increased dietary intake of AGE accelerates the formation of AD pathology. To confirm or refute this hypothesis, we will perform behavioral and cognitive tests and measurements of biochemical characteristics of neurotransmitter systems critical for AD etiology, namely cholinergic, glutamatergic and nitritergic, in AD animal model (Tg2576 mice). Results from this study may provide dietary recommendations for individuals at risk (such as diabetic and elderly individuals) which may delay or prevent AD development. In addition, results supporting the role of AGEin AD may further stimulate development of anti-AGE agents.
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
FH - Neurologie, neurochirurgie, neurovědy
CEP - vedlejší obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - další vedlejší obor
FR - Farmakologie a lékárnická chemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30103 - Neurosciences (including psychophysiology)<br>30104 - Pharmacology and pharmacy<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>30210 - Clinical neurology
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Konečné produkty pokročilé glykace (KPPG), tvořené např. během přípravy stravy za vysokých teplot jsou možným faktorem v patogenezi neurodegenerační včetně Alzheimerovy nemoci (AN). Experimety na transgenních myších Tg2576 (genetický model AN) během dlouhodobé (7 měsíců) diety s nízkým nebo vysokým obsahem KPPG naznačioly možnost jednoduchého neinvazivního terapeutického zásahu, vedoucího ke zmírnění nežádoucích důsledků nezdravého životního stylu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
15. 3. 2013
Ukončení řešení
31. 5. 2015
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 2. 2015
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP16-MSM-LH-U/01:1
Datum dodání záznamu
9. 10. 2017
Finance
Celkové uznané náklady
1 336 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 336 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč