Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
LH13254

Vliv diety s nízkými hladinami látek s pokročilou glykací na paměť a neuropatologii Alzheimerova typu

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    KONTAKT II

  • Veřejná soutěž

    KONTAKT II 3 (SMSM2013LH3)

  • Hlavní účastníci

    Národní ústav duševního zdraví

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    MSMT-16744/2013

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Effects of dietary Advanced Glycation End products in the Alzheimer?s Disease Mouse Model Tg2576

  • Anotace anglicky

    The aim of this study is to evaluate the effects of a low AGE diet on the AD-like amyloidosis and cholinergic decrease that develops in the transgenic Tg2576 mice. Our primary hypothesis is that an increased dietary intake of AGE accelerates the formation of AD pathology. To confirm or refute this hypothesis, we will perform behavioral and cognitive tests and measurements of biochemical characteristics of neurotransmitter systems critical for AD etiology, namely cholinergic, glutamatergic and nitritergic, in AD animal model (Tg2576 mice). Results from this study may provide dietary recommendations for individuals at risk (such as diabetic and elderly individuals) which may delay or prevent AD development. In addition, results supporting the role of AGEin AD may further stimulate development of anti-AGE agents.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    ZV - Základní výzkum

  • CEP - hlavní obor

    FH - Neurologie, neurochirurgie, neurovědy

  • CEP - vedlejší obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - další vedlejší obor

    FR - Farmakologie a lékárnická chemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    30103 - Neurosciences (including psychophysiology)<br>30104 - Pharmacology and pharmacy<br>30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)<br>30210 - Clinical neurology

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Konečné produkty pokročilé glykace (KPPG), tvořené např. během přípravy stravy za vysokých teplot jsou možným faktorem v patogenezi neurodegenerační včetně Alzheimerovy nemoci (AN). Experimety na transgenních myších Tg2576 (genetický model AN) během dlouhodobé (7 měsíců) diety s nízkým nebo vysokým obsahem KPPG naznačioly možnost jednoduchého neinvazivního terapeutického zásahu, vedoucího ke zmírnění nežádoucích důsledků nezdravého životního stylu.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    15. 3. 2013

  • Ukončení řešení

    31. 5. 2015

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    27. 2. 2015

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP16-MSM-LH-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    9. 10. 2017

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 336 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    1 336 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč