Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
Program
Resortní program výzkumu a vývoje Ministerstva zdravotnictví
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zdravotnictví 1 (SMZ02004NR)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Determination of glycaemic index of selected foods by healthy persons, type 1 diabetics, type 2 diabetics.
Anotace anglicky
The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly zhodnoceny metody stanovení glykemického indexu a navržena nová metoda jeho měření.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2004
Ukončení řešení
1. 1. 2006
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP07-MZ0-NR-U/06:2
Datum dodání záznamu
8. 8. 2007
Finance
Celkové uznané náklady
725 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
665 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
54 tis. Kč