Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
NR7825

Stanovení glykemického indexu potravin u zdravých osob a u diabetiků 1. a 2. typu.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zdravotnictví

  • Program

    Resortní program výzkumu a vývoje Ministerstva zdravotnictví

  • Veřejná soutěž

    VaV pro Ministerstvo zdravotnictví 1 (SMZ02004NR)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Determination of glycaemic index of selected foods by healthy persons, type 1 diabetics, type 2 diabetics.

  • Anotace anglicky

    The study concentrates on defining the food glycacaemic index (GI) by healthy person, type 1 and 2 diabetics. The GI compares the hyperglycaemic ability of certain food and the standard,which is an important characteristic of food. For defining GI we will use sensor continual glucose concentration measurement in the intersticious fluid. The results will be compared with the old method using the 7 values of P-glucose within 120 minutes after food intake. 5 selected foods (bread, yogurt,granola,a mixtureof yogurt and biscuits) will be tested in the group of 20 non diabetic,20 type 1 diabetics,20 type 2 diabetics.Each food will be tested 3 times within 7 days - breakfast, dinner. We will define the GI and it's reliability, GI inter and intraindividual variability. We can compare the GI with the values by the non diabetics and the diabetics. The results will influence the opinion about the optimal diet.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Byly zhodnoceny metody stanovení glykemického indexu a navržena nová metoda jeho měření.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2004

  • Ukončení řešení

    1. 1. 2006

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP07-MZ0-NR-U/06:2

  • Datum dodání záznamu

    8. 8. 2007

Finance

  • Celkové uznané náklady

    725 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    665 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    54 tis. Kč