Dietní intervence u nemocných s diabetem 2. Typu - vliv frekvence a složení jídel na metabolismus glukózy a další projevy metabolického syndromu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
Program
Resortní program výzkumu a vývoje Ministerstva zdravotnictví III
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zdravotnictví III 1 (SMZ0201001)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
NT11238-4/2010
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Diet Intervention in Subjects with Type 2 Diabetes: Effect of Meal Frequency and Composition on Glucose Metabolism and Symptoms of Metabolic Syndrome
Anotace anglicky
The aim of the project is namely to study the effect of meal frequency and composition on glucose metabolism and other symptoms of insulin resistance in subjects with type 2 diabetes. The project has two separate parts. Effect of meal frequency on insulin resistance, insulin secretion, and hepatic fat content will be tested using a randomized crossover study, recruiting 50 patients with type 2 diabetes, who will be randomly assigned to either of two meal regimens: six meals or two meals a day with the same caloric restriction (-500 kcal/day), every regimen taking three months. At start, and after 3 and 6 months metabolism of glucose and lipids and its regulation will be thoroughly tested. Effect of different meal composition on insulin secretion and secretion of gut hormones will be tested after three different breakfasts with the same caloric content yet different composition. It will be a randomized study on 60 patients with type 2 diabetes and 60 healthy controls.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Dvě jídla denně vedou k větší redukci hmotnosti, obsahu tuku v játrech, lačné glykemie, glukagonu a snížení inzulínové rezistence než 6 jídel denně. Výsledky ukazují, že pro diabetiky 2. typu by mohlo být vhodnější konzumovat jídlo v nižší frekvencil
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 9. 2010
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
26. 3. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZ0-NT-U/04:2
Datum dodání záznamu
2. 9. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
9 673 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
9 673 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč