Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv bezlepkové diety na klinické projevy, imunitní odpověď a střevní mikrobiom u primární sklerotizující cholangitidy a idiopatických střevních zánětů

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zdravotnictví

  • Program

    Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2020 - 2026

  • Veřejná soutěž

    SMZ0202200001

  • Hlavní účastníci

    Institut klinické a experimentální medicíny

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    NU22-06-00269

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Effect of gluten-free diet on clinical symptoms, immune response and microbiome in primary sclerosing cholangitis and inflammatory bowel disease

  • Anotace anglicky

    Primary sclerosing cholangitis (PSC) is a progressive disease of the biliary tree, which represents one of the most frequent indications for orthotopic liver transplantation (OLTx) in developed countries. The low genetic component of PSC, known genetic risk factors currently account for less than 10% of PSC liability, point out the crucial role of environment factors like microbiome composition or diet-related factors. Approximately 70 % of patients with PSC have or subsequently develop colonic inflammatory bowel disease (IBD) characterized by extensive colitis and an increased risk of colorectal cancer and cholangiocarcinoma. At present, OLTx is currently the only curative procedure for PSC and therefore, any treatment allowing for attenuation of PCS progression is of great health and socioeconomic importance. The role of pro-inflammatory microbiota in “gut-liver axis” in PSC or IBD has already been postulated but another component of this mosaic, diet, stay still overlooked. There are several lines of evidence that dietary gluten/gliadin displays chronic pro-inflammatory, LPS-like properties. Recent evidence demonstrated the protective effect of gluten-free diet (GFD) in autoimmune diseases like type 1 diabetes, irritable bowel syndrome, non-celiac gluten sensitivity and some neurological disorders. We propose to explore therapeutic effect of GFD on PSC and IBD in prospective intervention study. PSC and IBD patients attending Clinic of Hepatology IKEM will be randomly divided into groups following either GFD or habitual diet for 12 months followed by 6 months wash period. The main aim is to evaluate the effect of the GFD intervention on the clinical course of the disease and the stability of the effect including clinical outcome, oral and gut microbiota composition and immune status. The experimental part performed on animal models model aims to identify mechanisms underlying the effects of GFD.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • OECD FORD - hlavní obor

    30219 - Gastroenterology and hepatology

  • OECD FORD - vedlejší obor

  • OECD FORD - další vedlejší obor

  • CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    FE - Ostatní obory vnitřního lékařství

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 5. 2022

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2025

  • Poslední stav řešení

    B - Běžící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 4. 2023

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP24-MZ0-NU-R

  • Datum dodání záznamu

    21. 2. 2024

Finance

  • Celkové uznané náklady

    12 478 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 478 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč