Vliv zpracovávaného masa na oblasti mozku spojené s pocity odměny a závislosti u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zdravotnictví
Program
Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 - 2023
Veřejná soutěž
Zdravotnický AV 1 (SMZ0201501)
Hlavní účastníci
Institut klinické a experimentální medicíny
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
15-27338A
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Effects of processed meat on brain regions related to reward and craving in patients with type 2 diabetes, obese subjects and healthy controls
Anotace anglicky
The mesolimbic dopaminergic system of the brain, which converges on the nucleus accumbens (part of the striatum), plays a central role in reward and craving, and this system appears to mediate hedonic food responses. Clinical studies that used functional brain imaging have reported greater activation in the nucleus accumbens or other regions of the striatum in obese than lean individuals after they consumed palatable, high-calorie food. Striatal dopamine D2 receptor availability was significantly lower in obese individuals than in nonobese matched controls, which raised the possibility that overeating may compensate for low dopaminergic activity. The purpose of this study is to compare the effects of two isocaloric meals (processed meat sandwich vs. vegetarian sandwich) during the postprandial period by using functional brain imaging of reward circuitry implicated in food motivation in type 2 diabetics, obese subjects and healthy controls.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
1. Projekt zásadním způsobem zpřesnil poznání o vlivu složení stravy na mozkové funkce. 2. Projekt probíhal dle schváleného protokolu, cíle byly splněny. 3. Šlo o multioborový projekt, kterým se pracoviště řešitelů dlouhodobě zabývá, lze předpokládat navazující studie se zapojením studentů. 4. Výsledky byly publikovány v prestižních časopisech, výstupy přímo souvisely s řešením projektu. 5. Žádné nedostatky jsem nezaznamenal.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 5. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 6. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZ0-NV-U/01:1
Datum dodání záznamu
28. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
8 699 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
8 699 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč