Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv zpracovávaného masa na oblasti mozku spojené s pocity odměny a závislosti u pacientů s diabetem 2. typu, obézních a zdravých kontrol

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zdravotnictví

  • Program

    Program na podporu zdravotnického aplikovaného výzkumu na léta 2015 - 2023

  • Veřejná soutěž

    Zdravotnický AV 1 (SMZ0201501)

  • Hlavní účastníci

    Institut klinické a experimentální medicíny

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    15-27338A

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Effects of processed meat on brain regions related to reward and craving in patients with type 2 diabetes, obese subjects and healthy controls

  • Anotace anglicky

    The mesolimbic dopaminergic system of the brain, which converges on the nucleus accumbens (part of the striatum), plays a central role in reward and craving, and this system appears to mediate hedonic food responses. Clinical studies that used functional brain imaging have reported greater activation in the nucleus accumbens or other regions of the striatum in obese than lean individuals after they consumed palatable, high-calorie food. Striatal dopamine D2 receptor availability was significantly lower in obese individuals than in nonobese matched controls, which raised the possibility that overeating may compensate for low dopaminergic activity. The purpose of this study is to compare the effects of two isocaloric meals (processed meat sandwich vs. vegetarian sandwich) during the postprandial period by using functional brain imaging of reward circuitry implicated in food motivation in type 2 diabetics, obese subjects and healthy controls.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • CEP - vedlejší obor

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    30202 - Endocrinology and metabolism (including diabetes, hormones)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    1. Projekt zásadním způsobem zpřesnil poznání o vlivu složení stravy na mozkové funkce. 2. Projekt probíhal dle schváleného protokolu, cíle byly splněny. 3. Šlo o multioborový projekt, kterým se pracoviště řešitelů dlouhodobě zabývá, lze předpokládat navazující studie se zapojením studentů. 4. Výsledky byly publikovány v prestižních časopisech, výstupy přímo souvisely s řešením projektu. 5. Žádné nedostatky jsem nezaznamenal.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 5. 2015

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2018

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 6. 2018

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP19-MZ0-NV-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    28. 6. 2019

Finance

  • Celkové uznané náklady

    8 699 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    8 699 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč