Interakce potravní matrice s malými ligandy ovlivňujícími aroma a texturu
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
COST
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Celoškolské pracoviště
Druh soutěže
—
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Interaction of food matrix with small ligands influencing flavour and texture
Anotace anglicky
This project is divided into 2 basic parts. 1. Retention of aroma compounds in model systems consisting of macromolecules (proteins, polysaccharides) in polar (water) and non-polar (oil) media. The interaction of sensory important compounds will be studied. The reactions will be followed by chromatographic methods. The sensory analysis will be used for evaluation of threshold values as well as for measuring the time-intensity values of taste and aroma perception. 2. The validation of sensory methods andcorrelation of the results obtained by sensory analysis with those obtained by instrumental methods. Organoleptic properties (taste and aroma) of model systems and real foods will beevaluated by sensory analysis methods (especially by sensory profile methods). The possible correlations with instrumental methods (mostly chromatographic methods) will be looked for by statistical methods, especially multidimensional methods.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Závěrečná zpráva
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 1999
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2000/MSM/MSM0OC/U/2:3
Datum dodání záznamu
—
Finance
Celkové uznané náklady
2 050 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 700 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč