Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
OK 175

Izolace a zkoumání přírodních antioxidantů účinných pro uchování kvality potravin

Cíle projektu

Zkoumání antioxidačního účinku přírodních antioxidantů pro stabilizaci jedlých tuků a olejů a potravin tuk obsahujících před oxidačním žluknutím se uskuteční za podmínek blízkých podmínkám skladování a za podmínek blízkých podmínkám tepelného technickéhozpracování jedlých tuků a potravin s jejich obsahem. Hlavní pozornost se zaměří na extrakty z rozmarýnového a šalvějového listí (hexanový, acetonový, ethylacetátový a ethanolový). Bude srovnáváno několik zrychlených testů a účinek na aktivitu lipoxygenasKromě rostlinných olejů budou zkoumány modelové směsi tuků s bílkovinami a s polysacharidy a některé jednoduché potravinové výrobky. Budou srovnány přírodní antioxidanty českého původu se zahraničními. Kromě antioxidantů z koření budou zkoumány také antioxidanty z rostlinných materiálů sloužících k přípravě bylinných čajů. Bude zkoumán synergismus mezi tokoferoly, extrakty z rozmarýny a šalvěje a fosfolipidy.

Klíčová slova

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

  • Program

    EUPRO

  • Veřejná soutěž

  • Hlavní účastníci

    Vysoká škola chemicko-technologická v Praze

  • Druh soutěže

  • Číslo smlouvy

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Isolation and investigation of natural antioxidants effective in preservation of food quality

  • Anotace anglicky

Vědní obory

  • Kategorie VaV

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EF - Botanika

  • CEP - další vedlejší obor

    FP - Ostatní lékařské obory

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10611 - Plant sciences, botany
    10612 - Mycology
    21101 - Food and beverages
    30106 - Anatomy and morphology (plant science to be 1.6)
    30107 - Medicinal chemistry
    30108 - Toxicology
    30109 - Pathology
    30221 - Critical care medicine and Emergency medicine
    30223 - Anaesthesiology
    30224 - Radiology, nuclear medicine and medical imaging
    30225 - Allergy
    30226 - Rheumatology
    30227 - Geriatrics and gerontology
    30229 - Integrative and complementary medicine (alternative practice systems)
    30230 - Other clinical medicine subjects
    30307 - Nursing
    30308 - Nutrition, Dietetics
    30309 - Tropical medicine
    30310 - Parasitology
    30311 - Medical ethics
    30312 - Substance abuse
    30501 - Forensic science
    30502 - Other medical science

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 1995

  • Ukončení řešení

    1. 1. 1998

  • Poslední stav řešení

    K - Končící víceletý projekt

  • Poslední uvolnění podpory

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP/1998/MSM/MSM8OK/V/1:1

  • Datum dodání záznamu

Finance

  • Celkové uznané náklady

    1 086 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    716 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

1 086 tis. Kč

Statní podpora

716 tis. Kč

65%


Poskytovatel

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 01. 1995 - 01. 01. 1998