Přítomnost a rizika nitrovaných Polycyklických aromatických uhlovodíků
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Program
EUPRO
Veřejná soutěž
—
Hlavní účastníci
Vysoká škola chemicko-technologická v Praze / Fakulta potravinářské a biochemické technologie
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The Presence and Risk of nitro-Polycyclic aromatic hydrocarbons
Anotace anglicky
Optimisation and evaluation of analytical techniques suitable for monitoring of nitro-PAHs in foodstuffs and air samples will be performed. Interlaboratory validation of suitable analytical method will be organised using selected reference material. Monitoring of nitro-PAH in different food sources throughout the market of participating countries (Czech Rep., Austria, Slovakia, Poland and Sweden) will be accomplished and the contribution of potential contamination sources will be assessed. Quantitativecomparison of toxicological importance of nitro-PAH relative to their concentrations in foodstuffs and correlation of nitro-PAH with PAH levels will be discussed based on the statistical evaluation of both analytical and toxicological data.
Vědní obory
Kategorie VaV
—
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
DI - Znečištění a kontrola vzduchu
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>10511 - Environmental sciences (social aspects to be 5.7)<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Pro zjišťování kontaminace potravin toxickými nitroderiváty polyciklických aromatických uhlovodíků byly vyvinuta a validována metoda GC/MS-NCI. Byly zhodnoceny vstupy nitro-PAU do potravního řetězce z ovzduší a pro zhodnocení rizik z dietární expozice čl
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 1999
Ukončení řešení
1. 1. 2001
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP/2002/MSM/MSM2OK/U/N/2:1
Datum dodání záznamu
21. 3. 2002
Finance
Celkové uznané náklady
6 148 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
1 940 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
1 879 tis. Kč