Využití probiotik v mléčných výrobcích pro zvýšení jejich kvality, nutriční hodnoty a zdravotní bezpečnosti
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program III
Veřejná soutěž
Program III (SMZE2001_3_1)
Hlavní účastníci
MILCOM a.s.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
—
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Utilization of probiotics in dairy products to improve their quality, nutrition value and health safety
Anotace anglicky
The aim of this project is to find probiotic strains produced by genus Bifidobacterium and Lactobacillus to expand assortment of functional foods and to propose manufacture technology of dairy products containing clinical effective probiotics number at the end of guarantee. The first step will be test of individual strains resistance at low pH and in the presence of bile salts. The strains satisfying resistance criteria will be characterized from the point of view of saccharides and oligosaccharides fermentation as well as antimicrobial substances production and colonization ability. The determination of the cellular fatty acids profile and ribotyping will be used to characterize individual strains and confirmation of identity in the case of isolationthe strains from complex ecosystems (ripening cheeses). We shall also probe suitable media for the determination of probiotic strains content in different varieties of cheeses and quark spreads at the same time. At the second phase will be selected str
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
EB - Genetika a molekulární biologie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10603 - Genetics and heredity (medical genetics to be 3)<br>10604 - Reproductive biology (medical aspects to be 3)<br>10605 - Developmental biology<br>10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages<br>30101 - Human genetics
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Průběh řešení i výsledky projektu plně odpovídají zadání projektu. Výsledky projektu přispějí k rozšíření sortimentu potravin se zdravotním benefitem.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2001
Ukončení řešení
1. 1. 2005
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
—
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP06-MZE-QE-U/04:1
Datum dodání záznamu
29. 6. 2006
Finance
Celkové uznané náklady
3 865 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 080 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
785 tis. Kč