Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin
Cíle projektu
Cílem projektu je využití okrajově rozšířených obilnin (bezpluchý ječmen, bezpluchý oves a pohanka) v potravinách a doplňcích stravy pro zdravou výživu všeobecně i pro skupiny se specifickými dietetickými požadavky. Budou vypracovány receptury, technologické (sladování, pufování, fermentace) a aplikační postupy pro výrobu: 1.nových pekárenských, cukrárenských a výrobků zdravé výživy se zvýšeným obsahem vlákniny potravy pro zdravou výživu (mouka, pufované zrno, sladová mouka, zrno po sladování) 2.fermentovaných výrobků na bázi hydrolyzovaných proteinů se zaměřením na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu, 3.doplňků stravy se zvýšeným obsahem rutinu na bázi kvasnic
Klíčová slova
obilninybezpluchý ječmenbezpluchý ovesvýrobky zdravé výživydoplňky stravypekárenské výrobkyfermentované výrobkypufované cereálierozpustná vlákninarutinnutriční hodnocenísenzorické hodnocenístanovení mechanických a reologických vl?
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program výzkumu MZE
Veřejná soutěž
Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
28009 / 02 - 2010
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Food and food supplemets development on the base of cereals
Anotace anglicky
The aim of the project is the usage of marginal spread or underestimated cereals (naked barley, naked oat, buckwheat) in food products and food supplements for healthy nutrition generally and for the groups with specific nutrition demands. The recepies,the technological(malting, puffing, fermentation) and applied process for the production will be developed: 1. new bakery, confectionary and healthy food products with enhanced fibre content for healthy nutrition (flour, puffed seed,malt flour,seed aftermalting) 2. the fermented products based on hydrolysated proteins focused on the patients group with lactose intolerance and milk protein alergie, 3. food supplement with high rutin content on the base of yeast.
Vědní obory
Kategorie VaV
NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GE - Šlechtění rostlin
CEP - další vedlejší obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40105 - Horticulture, viticulture
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Výsledky řešení přinesly patent a užitné vzory, které zvyšují konkurenceschopnost na zahraničních trzích.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 3. 2003
Ukončení řešení
1. 12. 2007
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 2. 2007
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP08-MZE-QF-U/05:2
Datum dodání záznamu
20. 5. 2009
Finance
Celkové uznané náklady
11 017 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 017 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč
Uznané náklady
11 017 tis. Kč
Statní podpora
11 017 tis. Kč
0%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GM - Potravinářství
Doba řešení
01. 03. 2003 - 01. 12. 2007