Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QF3291

Vývoj potravin a doplňků stravy na bázi obilnin

Cíle projektu

Cílem projektu je využití okrajově rozšířených obilnin (bezpluchý ječmen, bezpluchý oves a pohanka) v potravinách a doplňcích stravy pro zdravou výživu všeobecně i pro skupiny se specifickými dietetickými požadavky. Budou vypracovány receptury, technologické (sladování, pufování, fermentace) a aplikační postupy pro výrobu: 1.nových pekárenských, cukrárenských a výrobků zdravé výživy se zvýšeným obsahem vlákniny potravy pro zdravou výživu (mouka, pufované zrno, sladová mouka, zrno po sladování) 2.fermentovaných výrobků na bázi hydrolyzovaných proteinů se zaměřením na skupiny populace s laktózovou intolerancí a alergií na mléčnou bílkovinu, 3.doplňků stravy se zvýšeným obsahem rutinu na bázi kvasnic

Klíčová slova

obilninybezpluchý ječmenbezpluchý ovesvýrobky zdravé výživydoplňky stravypekárenské výrobkyfermentované výrobkypufované cereálierozpustná vlákninarutinnutriční hodnocenísenzorické hodnocenístanovení mechanických a reologických vl?

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu MZE

  • Veřejná soutěž

    Využití přírodních zdrojů (Národní program výzkumu) (SMZE200300001)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    28009 / 02 - 2010

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Food and food supplemets development on the base of cereals

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is the usage of marginal spread or underestimated cereals (naked barley, naked oat, buckwheat) in food products and food supplements for healthy nutrition generally and for the groups with specific nutrition demands. The recepies,the technological(malting, puffing, fermentation) and applied process for the production will be developed: 1. new bakery, confectionary and healthy food products with enhanced fibre content for healthy nutrition (flour, puffed seed,malt flour,seed aftermalting) 2. the fermented products based on hydrolysated proteins focused on the patients group with lactose intolerance and milk protein alergie, 3. food supplement with high rutin content on the base of yeast.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    NV - Neprůmyslový výzkum (aplikovaný výzkum s výjimkou průmyslového)

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GE - Šlechtění rostlin

  • CEP - další vedlejší obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40105 - Horticulture, viticulture
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Výsledky řešení přinesly patent a užitné vzory, které zvyšují konkurenceschopnost na zahraničních trzích.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 3. 2003

  • Ukončení řešení

    1. 12. 2007

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    28. 2. 2007

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP08-MZE-QF-U/05:2

  • Datum dodání záznamu

    20. 5. 2009

Finance

  • Celkové uznané náklady

    11 017 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 017 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Uznané náklady

11 017 tis. Kč

Statní podpora

11 017 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 03. 2003 - 01. 12. 2007