Analýza rizika kontaminace obilovin fuzáriovými mykotoxiny studiem kritických faktorů s využitím spektrálních, imunologických a molekulárních metod a predikce napadení klasovými fuzárii
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkumný program Ministerstva zemědělství na léta 2005 - 2009
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství 1 (SMZE2005MZE01)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
39654/2005-13020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Analysis of risk of mycotoxin contamination in cereals based on the study of critical factors using spectral, molecular and immunological diagnostic methods and prediction of Fusarium head blight infection
Anotace anglicky
Increasing food quality and securing health safety on a level of current scientific findings have become critical problems of agriculture and the processing industry during the last years. The increased interest in cereal quality, as the basic raw material for food production, is also their present overproduction. In the nearest future, limits of fusarium mycotoxin content will be included among the criteria of evaluation of bread wheat. The proposed project is focused on the development of bases for solving a complex of issues associated with these introduced changes and reflects practical problems in cereal production on farms. New relationships between the mycotoxin content in cereals, detected presence of their producers, Fusarium spp. pathogens and visually assessable expressions of infection related to the effects of agronomic factors (fungicidal control, soil tillage, previous crop) will be looked for and analysed. A part of the project is utilisation of spectral transmittance and reflectance i
Vědní obory
Kategorie VaV
ZV - Základní výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
CEP - další vedlejší obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Výsledky jsou poskytovány širokému spektru uživatelů, mají vysokou vědeckou úroveň (2IF)i významný přínos pro praxi.Výsledky významně přispěly k minimalizaci rizik způsobených fusariovými mykotoxiny.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 2. 2006
Ukončení řešení
31. 12. 2009
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 2. 2009
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP10-MZE-QG-U/01:1
Datum dodání záznamu
30. 6. 2010
Finance
Celkové uznané náklady
3 208 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
3 208 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
3 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč