Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QH81210

Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů

Cíle projektu

Určit faktory ovlivňující zvýšení koncentrace zdravotně významných mastných kyselin v mléce. Navrhnout postupy získání funkční potravinové suroviny. Zpracováním metodiky přispět ke stabilizaci mlékařství a podpořit zdraví spotřebitelů.

Klíčová slova

cowraw milkbio-farmfarm factornourishmentmilk fatsaturated fatty acidsunsaturated fatty acidstrans fatty acidsconjugated linoleic acidmodel cheesemaking technologymodel yoghurt technology

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu v agrárním sektoru 2007-2012

  • Veřejná soutěž

    VaV pro zemědělský sektor 2 (SMZE2008MZE01)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    45553/07-15010

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures

  • Anotace anglicky

    The project is proposed to search of ways how to increase the concentration of health beneficial fatty acids in milk fat by control of farm factors for possibility to process functional foodstuffs. The results can contribute to stability of milk production in the Czech Republic. The suitable background for separated raw milk procesing could be the enterprises with bio-production. It is necessary to support the possibility for enlargement of assortment by health favourable foodstuffs. The farm factors asarea and character of animal keeping, type of nourishment, health state of animals in terms of production disorder impact including the possibility of nutrition for ensuring of concentration increase of health positive fatty acids. The stability of fatty acid concentration in milk during its processing onto milk foodstuffs in basic technological directions for milk processing will be also investigated by model tests.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GG - Chov hospodářských zvířat

  • CEP - vedlejší obor

    GH - Výživa hospodářských zvířat

  • CEP - další vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages
    40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
    40202 - Pets

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem projektu bylo určit faktory ovlivňující zvýšení koncentrace zdravotně významných mastných kyselin v mléce, navrhnout postupy získání funkční potravinové suroviny. Zpracováním metodiky přispět ke stabilizaci mlékařství a podpořit zdraví spotřebitel?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2008

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2012

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    16. 4. 2012

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP13-MZE-QH-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    16. 10. 2013

Finance

  • Celkové uznané náklady

    5 380 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    5 109 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    271 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

5 380 tis. Kč

Statní podpora

5 109 tis. Kč

94%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

CEP

GG - Chov hospodářských zvířat

Doba řešení

01. 01. 2008 - 31. 12. 2012