Analýza možností zvýšení hladiny zdraví prospěšných mastných kyselin v syrovém mléce prostřednictvím cílených chovatelských postupů
Cíle projektu
Určit faktory ovlivňující zvýšení koncentrace zdravotně významných mastných kyselin v mléce. Navrhnout postupy získání funkční potravinové suroviny. Zpracováním metodiky přispět ke stabilizaci mlékařství a podpořit zdraví spotřebitelů.
Klíčová slova
cowraw milkbio-farmfarm factornourishmentmilk fatsaturated fatty acidsunsaturated fatty acidstrans fatty acidsconjugated linoleic acidmodel cheesemaking technologymodel yoghurt technology
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program výzkumu v agrárním sektoru 2007-2012
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor 2 (SMZE2008MZE01)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
45553/07-15010
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The analyse of possibilities for increase of the level of health beneficial fatty acids in raw milk by targeted farm procedures
Anotace anglicky
The project is proposed to search of ways how to increase the concentration of health beneficial fatty acids in milk fat by control of farm factors for possibility to process functional foodstuffs. The results can contribute to stability of milk production in the Czech Republic. The suitable background for separated raw milk procesing could be the enterprises with bio-production. It is necessary to support the possibility for enlargement of assortment by health favourable foodstuffs. The farm factors asarea and character of animal keeping, type of nourishment, health state of animals in terms of production disorder impact including the possibility of nutrition for ensuring of concentration increase of health positive fatty acids. The stability of fatty acid concentration in milk during its processing onto milk foodstuffs in basic technological directions for milk processing will be also investigated by model tests.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GG - Chov hospodářských zvířat
CEP - vedlejší obor
GH - Výživa hospodářských zvířat
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory
(dle převodníku)21101 - Food and beverages
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Cílem projektu bylo určit faktory ovlivňující zvýšení koncentrace zdravotně významných mastných kyselin v mléce, navrhnout postupy získání funkční potravinové suroviny. Zpracováním metodiky přispět ke stabilizaci mlékařství a podpořit zdraví spotřebitel?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2008
Ukončení řešení
31. 12. 2012
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
16. 4. 2012
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP13-MZE-QH-U/02:2
Datum dodání záznamu
16. 10. 2013
Finance
Celkové uznané náklady
5 380 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
5 109 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
271 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
5 380 tis. Kč
Statní podpora
5 109 tis. Kč
94%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
CEP
GG - Chov hospodářských zvířat
Doba řešení
01. 01. 2008 - 31. 12. 2012