Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QH92110

Využití brambor s barevnou dužninou jako alternativní plodiny se specifickou potravinářskou kvalitou

Cíle projektu

S využitím biodiverzity odrůd brambor s barevnou dužninou vyvinout a ověřit postupy produkce hlíz s vysokou antioxidační kapacitou, vysokým obsahem antokyanů a příznivou stolní hodnotou zajistit alternativní potravinu pro vyšší kvalitu výživy obyvatel.

Klíčová slova

PotatoesvarietiesredcolouredfleshpurplecolouredfleshantioxidantcapacityanthocyaninsvitaminCcarotenoidsglycoalkaloidsutilizationtypeexplantatecultureslateblightmarketyieldtuberslocationstorage

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu v agrárním sektoru 2007-2012

  • Veřejná soutěž

    VaV pro zemědělský sektor 3 (SMZE2009MZE01)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    42231/2008-18020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Use of the flesh-coloured potatoes as an alternative crop with the specific food quality

  • Anotace anglicky

    The target of the project is the utilization of biodiversity of the population of potato cultivars, selection and distribution of new red and purple-fleshed potato cultivars with high anthocyanin content and significant antioxidants into the practice. Subject of the solution will be choice and following introduction into the practice of at least one variety, which will significantly exceed the variety Valfi (with mauve mottled flesh) in anthocyanin content and antioxidant capacity of tubers, will be minimaly equivalent in market yield of tubers and in contrast to cv. Valfi will be due to its cooking and utilization properties suitable for direct consumption with their skins (potatoes boiled in their jackets). During the investigation the effect of genotype of this type of varieties on the table value of tubers, marketing yield of tubers, total anthocyanin content, and antioxidant capacity of tubers flesh will be evaluated. In relation to the recent knowledge of the content of individual major anthocya

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    10406 - Analytical chemistry
    40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Plánované výzkumné aktivity u všech dílčích cílů se podařilo uskutečnit v plném rozsahu a bylo dosaženo všech výstupů v souladu s plánovaným rámcem projektu.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    2. 3. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MZE-QH-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    16. 10. 2013

Finance

  • Celkové uznané náklady

    2 452 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    2 452 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    0 tis. Kč

Uznané náklady

2 452 tis. Kč

Statní podpora

2 452 tis. Kč

0%


Poskytovatel

Ministerstvo zemědělství

CEP

GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

Doba řešení

01. 01. 2009 - 31. 12. 2011