Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QH92111

Antioxidanty a antioxidační aktivita u vybraných minoritních plodin ke zlepšení kvality výživy obyvatelstva

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Program výzkumu v agrárním sektoru 2007-2012

  • Veřejná soutěž

    VaV pro zemědělský sektor 3 (SMZE2009MZE01)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    42232/2008-18020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Antioxidants and antioxidative activity of selected minor crops species for improving of human nutrition

  • Anotace anglicky

    The aim of the project is evaluation of the selected genetic resources of minor crops (buckwheat, emmer wheat, einkorn wheat, amaranth) in relation to the content of antioxidants (polyphenols, phenolic acids, flavonoids, ascorbic acid, tocopherols, and carotenoids spectrophotometrically and with chromatographic methods - HPLC) and antioxidant activity by means of selected spectrophotometric methods (ABTS, DPPH, FRAP). The other objective is to investigate changes of these parameters during vegetation period in individual plant organs and thus offer data for breeding praxis to improving crops quality and for specific use in the food industry.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

    GC - Pěstování rostlin, osevní postupy

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Cílem bylo stanovit a zhodnotit antioxidanty a jejich aktivitu u vybraných minoritních plodin, ověřit vliv skladování, úpravy a zpracování surovin na antioxidační vlastnosti, navrhnout optimální metodu zpracování a uchování surovin s min. vlivem na jejic

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 1. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2011

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    2. 3. 2011

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP12-MZE-QH-U/02:2

  • Datum dodání záznamu

    16. 10. 2013

Finance

  • Celkové uznané náklady

    3 406 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    3 033 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    337 tis. Kč