Nové metody a postupy využití zemědělských surovin pro koncepci funkčních potravin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14564/2009 - 18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
New methods and processing of agricultural raw material use for functional foods conception
Anotace anglicky
The aim of the project is to propose and optimize technological procedures of vegetable juice production both fermented and non-fermented with enhanced content of bioactive compounds - dietary fiber, polyunsaturated fatty acids, rutin, phytosterols, etc.(improved nutritive quality). The attention will be paid at probiotic and prebiotic properties of the final products and higher content of bioactive compounds. Whey will be used for the mentioned products, too. The technological procedures (pasteurization, high pressure treatment, fermentation) will be optimized to obtain the highest content of nutrients. The changes of nutrients content will be followed during storage at the proposed food products.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu bylo zajistit nové postupy zpracování, distribuce, kontroly a jednoznačné identifikace zdravých a nezávadných potravin a nalezení jejich nových zdrojů. Bylo dosaženo praktických výstupů a překročení výsledků (plánováno 13, dosažen?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 6. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
27. 3. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
11 485 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
10 712 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
773 tis. Kč