Význam beta-kyselin chmele pro české pivo
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14569/2009 - 18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Significance of hop beta acids for Czech beers
Anotace anglicky
Determination of importance of hop beta acids for Czech beers is the topic of the project. Research activities done in the course of 60th till 80th in the last century proved that structural changes of beta acids during brewing process are different fromalpha acids. Practically quantitative oxidation of beta acids in the course of wort boiling gives rise many products some of which have bitter taste. Research of transformation products of beta acids and study of their sensorial properties is one of thehop chemistry areas which have not been yet satisfactorily solved. Czech beers are widely hopped by varieties with high amount of beta acids (Saaz, Sladek), therefore the solution the project topic is at the utmost relevant. The importance of the proposed project increased significantly when European Committee approved protected geographical designation Czech beer on the basis of regulation Nr. 1014/2008 dated in October 2008.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages<br>40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Řešení probíhalo v souladu se schváleným plánem. Přínosy pro zpracovatele chmele a výrobce piva spočívají v možnostech zajištění kvality chmelových surovin podporujících charakter hořkosti, který je typický pro česká piva, ležáky Plzeňského typu a přisp?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 6. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 6. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
7 776 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
7 776 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč