Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14571/2009 - 18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Research and developement of dairy synbiotic fermented products.
Anotace anglicky
The aim of this project is to extend the assortment of foods giving health benefit for consumer and in this contribute to improvement for our population health. Knowledge about interactions between probiotics and prebiotics will be experimentally obtained. New synbiotic fermented milk products with theirs technological procedures for practical application will be proposed. Possibilities of adherence affection or biofilm creation of probiotic cultures with added prebiotics, it is in synbiotic products, will be investigated. Viability of probiotic cultures (selected species (strains) of Lactobacilli, Bifidobacteria and Streptococci) in milk products such as yogurts, milk drinks and fresh cheeses with addition of inulin, oligofructose or trans-galactooligosaccharides during the shelf life will be followed. Proposals of technological processes for practical production this commodity will be elaborated.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
EE - Mikrobiologie, virologie
CEP - další vedlejší obor
CE - Biochemie
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu bylo na základě experimentálních znalostí o interakcích mezi probiotiky a prebiotiky navrhnout nové synbiotické fermentované mlékárenské výrobky a jejich výrobní technologické postupy pro aplikaci v praxi. Výsledky projektu jsou i?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 7. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
29. 3. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
12 670 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
12 630 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
40 tis. Kč