Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QI91B274

Výzkum a vývoj mléčných synbiotických fermentovaných výrobků.

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Výzkum v agrárním sektoru (VAK)

  • Veřejná soutěž

    VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    14571/2009 - 18020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Research and developement of dairy synbiotic fermented products.

  • Anotace anglicky

    The aim of this project is to extend the assortment of foods giving health benefit for consumer and in this contribute to improvement for our population health. Knowledge about interactions between probiotics and prebiotics will be experimentally obtained. New synbiotic fermented milk products with theirs technological procedures for practical application will be proposed. Possibilities of adherence affection or biofilm creation of probiotic cultures with added prebiotics, it is in synbiotic products, will be investigated. Viability of probiotic cultures (selected species (strains) of Lactobacilli, Bifidobacteria and Streptococci) in milk products such as yogurts, milk drinks and fresh cheeses with addition of inulin, oligofructose or trans-galactooligosaccharides during the shelf life will be followed. Proposals of technological processes for practical production this commodity will be elaborated.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    EE - Mikrobiologie, virologie

  • CEP - další vedlejší obor

    CE - Biochemie

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10606 - Microbiology<br>10607 - Virology<br>10608 - Biochemistry and molecular biology<br>10609 - Biochemical research methods<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hlavním cílem projektu bylo na základě experimentálních znalostí o interakcích mezi probiotiky a prebiotiky navrhnout nové synbiotické fermentované mlékárenské výrobky a jejich výrobní technologické postupy pro aplikaci v praxi. Výsledky projektu jsou i?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 7. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2013

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    29. 3. 2013

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP14-MZE-QI-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    26. 6. 2014

Finance

  • Celkové uznané náklady

    12 670 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    12 630 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    40 tis. Kč