Metody a kritéria pro ověřování autenticity potravin a potravinářských surovin
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14572/2009 - 18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Methods and parameters for evaluation of foodstuffs and food raw materials authenticity.
Anotace anglicky
The project is focused to broadening of the recent knowledge and to the development of new procedures for authenticity evaluation of food commodities according to the recent situation in the market and to the needs of the control laboratories. Starting the project the following topics will be solved: evaluation of possibilities to detect the more sophisticated ways of honey adulteration such as addition of foreign amylases or addition of various sugar derivatives development of methodology to prove theaddition of aroma into the reconstituted fruit juices completion of additional markers and methods for the determination of fruit content in the complex foodstuffs, e.g. fermented milk products development of new methods to prove the fermentation processevaluation of possibilities to use the fingerprints of mono and oligosaccharides for the detection of food adulteration. Other subprojects will be added during the project solving according to the results of the needs analysis. Within the project the da
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
—
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu bylo vymezit aktuální potřeby a doplnit nové postupy hodnocení autenticity v jednotlivých komoditách a ověřit, doplnit a udržovat databáze pro interpretaci chemometrických dat. Plánované výsledky projektu byly splněny a jejich úro?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 6. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
28. 6. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
7 327 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
7 290 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
37 tis. Kč