Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Výzkum v agrárním sektoru (VAK)
Veřejná soutěž
VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)
Hlavní účastníci
—
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
14573/2009 - 18020
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer
Anotace anglicky
This project is focused on a development and implementation of rapid and effective profiling methods for the assessment of the quality and authenticity of selected food commodities of animal origin(dairy products, meat and fish). A novel technique, DART(Direct Analysis in Real Time) ion source coupled to Time of the Flight mass spectrometer (TOF MS) will be used for this purpose. Mass spectra - metabolomic fingerprints - obtained by examination of following samples: (i) products from conventional and organic farming (milk and beef) (ii) simulated fraud products (goat/sheep cheeses with addition of cow milk, mixtures of meats, meats with added plant proteins) and (iii) products differing in freshness / way of cold storage (beef, fish), will be used forestablishing respective databases. Advanced chemometric approaches such as Linear Discrimination Analysis and Artificial Neural Networks will be used for data processing. The results of project - standard operation procedures describing novel analytic
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
CB - Analytická chemie, separace
CEP - další vedlejší obor
—
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Hlavním cílem projektu bylo zavést a validovat zcela nové, rychlé metody pro spolehlivé hodnocení kvality a autenticity vybraných surovin a potravin živočišného původu v řetězci prvovýroba - finální spotřebitel. Výsledky projektu jsou identické s jeho c?
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 6. 2009
Ukončení řešení
31. 12. 2013
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
19. 7. 2013
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP14-MZE-QI-U/01:1
Datum dodání záznamu
26. 6. 2014
Finance
Celkové uznané náklady
11 714 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 464 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
250 tis. Kč