Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”
QI91B306

Nová strategie hodnocení kvality a autenticity potravinových surovin a produktů živočišného původu v řetězci prvovýroba - spotřebitel

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Ministerstvo zemědělství

  • Program

    Výzkum v agrárním sektoru (VAK)

  • Veřejná soutěž

    VaV pro zemědělský sektor II 1 (SMZE2009MZE02)

  • Hlavní účastníci

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    14573/2009 - 18020

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    Novel strategy for the assessment of the quality and authenticity of food commodities of animal origin in the chain from the farm to the consumer

  • Anotace anglicky

    This project is focused on a development and implementation of rapid and effective profiling methods for the assessment of the quality and authenticity of selected food commodities of animal origin(dairy products, meat and fish). A novel technique, DART(Direct Analysis in Real Time) ion source coupled to Time of the Flight mass spectrometer (TOF MS) will be used for this purpose. Mass spectra - metabolomic fingerprints - obtained by examination of following samples: (i) products from conventional and organic farming (milk and beef) (ii) simulated fraud products (goat/sheep cheeses with addition of cow milk, mixtures of meats, meats with added plant proteins) and (iii) products differing in freshness / way of cold storage (beef, fish), will be used forestablishing respective databases. Advanced chemometric approaches such as Linear Discrimination Analysis and Artificial Neural Networks will be used for data processing. The results of project - standard operation procedures describing novel analytic

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    AP - Aplikovaný výzkum

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    CB - Analytická chemie, separace

  • CEP - další vedlejší obor

  • OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)

    10406 - Analytical chemistry<br>21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Hlavním cílem projektu bylo zavést a validovat zcela nové, rychlé metody pro spolehlivé hodnocení kvality a autenticity vybraných surovin a potravin živočišného původu v řetězci prvovýroba - finální spotřebitel. Výsledky projektu jsou identické s jeho c?

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 6. 2009

  • Ukončení řešení

    31. 12. 2013

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    19. 7. 2013

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP14-MZE-QI-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    26. 6. 2014

Finance

  • Celkové uznané náklady

    11 714 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    11 464 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    250 tis. Kč