Komplexní hodnocení vlivu tradičních a alternativních způsobů kastrace na chov prasat a jakost masa pro zajištění udržitelné a konkurenceschopné produkce vepřového masa v České republice
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Komplexní udržitelné systémy v zemědělství 2012-2018 ?KUS?
Veřejná soutěž
Komplexní zemědělské systémy 3 (SMZE2015MZE01)
Hlavní účastníci
Mendelova univerzita v Brně / Agronomická fakulta<br>Veterinární univerzita Brno / Fakulta veterinární hygieny a ekologie<br>Výzkumný ústav veterinárního lékařství, v.v.i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
63-2015-17012
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
A complex analysis of impact of tradicional (surgical) and alternative methods of castration on pig rearing and pork quality in order to ensure sustainainable and competetive pork production in the Czech Republic
Anotace anglicky
The project objectives are to evaluate influence of different methods of castration of pigs on quality of meat and to assess impact of rearing technologies, nutrition, slaughtering and processing on reduction of boar taint in order to ensure sustainable and competitive pork production in the Czech Republic. Evaluation of zootechnical, immunologic, genetic, histological, chemical, sensory and technological aspects and characteristics of both uncastrated, surgically and alternatively castrated pigs will be made into a complex analysis. Assessment of immunological consequences of castration, development of a new ELISA kit and a robust one-step mass spectrometry method for measurement of boar taint compounds, development of new software for evaluation of sensory descriptors of pork and education and training of experts for this commodity will be all included in the project. As a partial objective we aim for education of pig breeders, pork processors and state administration bodies regarding new trends in pork production and for education of consumers in order to increase the level of awareness of quality and safety of pork obtained by innovative technological procedures.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GG - Chov hospodářských zvířat
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages<br>40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)<br>40202 - Pets
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Dosažené výsledky jsou v souladu s předpokládanými cíli projektu.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 4. 2015
Ukončení řešení
31. 12. 2018
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
21. 3. 2018
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP19-MZE-QJ-U/01:1
Datum dodání záznamu
25. 6. 2019
Finance
Celkové uznané náklady
13 221 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 187 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 034 tis. Kč