Nebakteriální původci mastitid a jejich vliv na kvalitu a technologické vlastnosti mléka
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
VaV pro Ministerstvo zemědělství II 3 (SMZE2019MZE01)
Hlavní účastníci
Výzkumný ústav mlékárenský s.r.o.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
570-2018-14152
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Non-bacterial agents of mastitis and their influence on the quality and technological properties of milk
Anotace anglicky
The aim of the project is to monitor the spread of non-bacterial agents of mastitis, yeasts and algae Prototheca spp. on dairy farms, to gather information on their influence on the technological properties of milk and to propose to breeders a set of measures to reduce the occurrence of such agents in livestock and consequently also in milk used for the production of quality and safe milk product. The subsequent aim is to eliminate the use of antibiotics that are ineffective against these agents, thereby increasing the quality and safety of milk production, achieving significant economic savings and reducing the incidence of antibiotic resistance in bacteria occurring in cattle breeds and hence in the food chain.
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
21101 - Food and beverages
OECD FORD - vedlejší obor
40301 - Veterinary science
OECD FORD - další vedlejší obor
40201 - Animal and dairy science; (Animal biotechnology to be 4.4)
CEP - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
GG - Chov hospodářských zvířat<br>GH - Výživa hospodářských zvířat<br>GJ - Choroby a škůdci zvířat, veterinární medicina<br>GM - Potravinářství
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
V - Vynikající výsledky projektu (s mezinárodním významem atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Byly dosaženy všechny plánované výstupy a výsledky. Dosažené výsledky jsou kvalitní a uplatnitelné v praxi. Získaná metodika cílí na snížení výskytu zkoumaných agens v chovech a následně i v mléce, jakožto surovině pro výrobu kvalitních a bezpečných potravin. Následným cílem je tak vyloučit aplikaci antibiotik, která jsou proti těmto agens neúčinná, a tím zvýšit kvalitu, respektive bezpečnost produkce mléka, dosáhnout významné ekonomické úspory a snížit výskyt antibiotické rezistence u bakterií vyskytujících se v chovech skotu, a tím i v celém potravinovém řetězci.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2019
Ukončení řešení
31. 12. 2023
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
20. 3. 2023
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Systémové označení dodávky dat
CEP24-MZE-QK-U
Datum dodání záznamu
20. 6. 2024
Finance
Celkové uznané náklady
19 723 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
19 723 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
0 tis. Kč