Pšenice tvrdá - perspektivní plodina do teplých a suchých oblastí České republiky
Cíle projektu
Doporučit zemědělské praxi v ČR perspektivní odrůdy pšenice tvrdé (T. durum) vhodné do teplejších oblastí se srážkovými deficity. Současně vyvinout perspektivní novošlechtění jako donory požadovaných vlastností pro šlechtění a budoucí registraci nových odrůd s možným širším potravinářským uplatněním. Tento cíl bude řešen na základě následujících čtyř projektových okruhů: 1: Identifikovat perspektivní genetické zdroje pšenice tvrdé jako donory požadovaných znaků pro podmínky ČR 2: Vyvinout perspektivní novošlechtění a komplexní agrotechnické přístupy pro pšenici tvrdou do aridních oblastí ČR 3: Doporučit českým pěstitelům současné perspektivní odrůdy pšenice tvrdé 4: Navrhnout nové receptury rozšiřující spektrum produktů pšenice tvrdé o nové nekynuté i kynuté produkty
Klíčová slova
Veřejná podpora
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
Program
Program aplikovaného výzkumu Ministerstva zemědělství na období 2017 - 2025, ZEMĚ
Veřejná soutěž
SMZE2022MZE01
Hlavní účastníci
Národní centrum zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i.
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
QK22010029 - Dodatek 1 ke smlouvě
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
Durum Wheat - Promising Crop to Warm and Dry Areas of the Czech Republic
Anotace anglicky
To recommend for the Czech agricultural practice promising cultivars of durum wheat suitable for warmer areas with rainfall shortage. To develop prospective new lines with desired properties suitable for breeding and future registration of new cultivars with possible wider application in food. The implementation of the project goal consists of 4 specific areas of interest: 1. To identificate promising genetic sources of durum wheat as the desirable trait donors for growing conditions of CZE 2. To develop prospective new lines and complex agronomic approaches for durum wheat suitable for arid areas of CZE 3. To recommend current perspective durum wheat cultivars to Czech farmers 4. To design new recipes broadening the range of durum wheat products with new unleavened and leavened food
Vědní obory
Kategorie VaV
AP - Aplikovaný výzkum
OECD FORD - hlavní obor
40106 - Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
OECD FORD - vedlejší obor
40401 - Agricultural biotechnology and food biotechnology
OECD FORD - další vedlejší obor
20401 - Chemical engineering (plants, products)
CEP - odpovídající obory
(dle převodníku)CI - Průmyslová chemie a chemické inženýrství
EI - Biotechnologie a bionika
GC - Pěstování rostlin, osevní postupy
GE - Šlechtění rostlin
GF - Choroby, škůdci, plevely a ochrana rostlin
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 1. 2022
Ukončení řešení
31. 12. 2025
Poslední stav řešení
K - Končící víceletý projekt
Poslední uvolnění podpory
1. 3. 2024
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP25-MZE-QK-R
Datum dodání záznamu
17. 2. 2025
Finance
Celkové uznané náklady
13 788 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
11 583 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
2 205 tis. Kč
Základní informace
Uznané náklady
13 788 tis. Kč
Statní podpora
11 583 tis. Kč
84%
Poskytovatel
Ministerstvo zemědělství
OECD FORD
Agronomy, plant breeding and plant protection; (Agricultural biotechnology to be 4.4)
Doba řešení
01. 01. 2022 - 31. 12. 2025