Vše
Vše

Co hledáte?

Vše
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Inovace sušení ovoce v sušárně optimalizací provozních parametrů na základě fyzikálních vlastností usušeného ovoce

Cíle projektu

Pro získání výchozích technologických parametrů pro sušení plánujeme bezprostřední zakoupení malé sušárny, na které chceme vyzkoušet naše inovační záměry sušení ovoce s cílem dosažení optimalizace sušícího procesu při zachování bezpečnosti potravin. V navázané spolupráci s Výzkumným ústavem potravinářským Praha, v.v.i., který má zkušenosti jak se sušícími procesy tak kontrolou bezpečnosti potravin, chceme získat exaktní fyzikální parametry sušeného ovoce (pH, vodní aktivita - Aw, textura a sušina) a určit jejich korelaci se subjektivními empirickými hodnoceními usušení ovoce a senzorickými vlastnostmi sušeného ovoce. Inovačním přístupem bude propojení objektivního měření fyzikálních parametrů se subjektivním hodnocením míry usušení vzhledem k technologickým parametrům sušení. Tyto parametry se budou stanovovat jednak u různých druhů ovoce a jednak po různě dlouhé době skladování a prožrání ovoce.

Klíčová slova

drying fruitdrying processdryingfood safetyripeness of fruitstorage

Veřejná podpora

  • Poskytovatel

    Liberecký kraj

  • Program

    Regionální inovační program Dotačního fondu Libereckého kraje

  • Veřejná soutěž

    Dotační fond Libereckého kraje 5 (SKLI201600002)

  • Hlavní účastníci

    Mgr. Eliška Marková

  • Druh soutěže

    VS - Veřejná soutěž

  • Číslo smlouvy

    OLP/5118/2016

Alternativní jazyk

  • Název projektu anglicky

    The innovation of fruit drying by optimization of operating parameters of dryer which are based on physical properties of the dried fruit

  • Anotace anglicky

    We plan to purchase a small dryer for obtain the default process parameters of drying. We want to try our innovative intentions of drying fruit in order to achieve optimization of the drying process while maintaining food safety. Food Research Institute in Prague has experience with a drying process and a control of food safety. We want to get the exact physical parameters of dried fruit (pH, water activity - Aw, texture and dry matter) and we want to determine their correlation with subjective empirical assessments of dried fruits and with sensory properties of dried fruit. Measurement of physical parameters and the subjective assessment of the degree of drying due to technological parameters of drying will join by an innovative approach. These parameters will be set according to kind of fruits, different times of storage and ripeness of fruit.

Vědní obory

  • Kategorie VaV

    IN - Inovace

  • CEP - hlavní obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • CEP - další vedlejší obor

    GM - Potravinářství

  • OECD FORD - odpovídající obory
    (dle převodníku)

    21101 - Food and beverages

Hodnocení dokončeného projektu

  • Hodnocení poskytovatelem

    U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)

  • Zhodnocení výsledků projektu

    Na základě měření vybraných vlastností vzorků ovoce a parametrů procesu sušení byly stanoveny optimalizované parametry procesu pro různě zralé ovoce z hlediska senzorické přijatelnosti a mikrobiální bezpečnosti. Bylo proměřeno přibližně 80 vzorků 5 technologických parametrů sušení a na základě těchto dat se stanovily odpovídající modely. Optimalizací procesu bylo dosaženo energetických úspor, ekonomické optimalizace ceny sušeného ovoce a byly získány podklady pro exaktní tvorbu HACCP. Výstupem projektu je rovněž investice spočívající v zakoupení Aw metru - přístroje pro měření vodní aktivity.

Termíny řešení

  • Zahájení řešení

    1. 10. 2016

  • Ukončení řešení

    30. 6. 2017

  • Poslední stav řešení

    U - Ukončený projekt

  • Poslední uvolnění podpory

    25. 11. 2016

Dodání dat do CEP

  • Důvěrnost údajů

    C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.

  • Systémové označení dodávky dat

    CEP18-KLI-UD-U/01:1

  • Datum dodání záznamu

    19. 6. 2018

Finance

  • Celkové uznané náklady

    200 tis. Kč

  • Výše podpory ze státního rozpočtu

    140 tis. Kč

  • Ostatní veřejné zdroje financování

    0 tis. Kč

  • Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.

    60 tis. Kč

Základní informace

Uznané náklady

200 tis. Kč

Statní podpora

140 tis. Kč

70%


Poskytovatel

Liberecký kraj

CEP

GM - Potravinářství

Doba řešení

01. 10. 2016 - 30. 06. 2017