Inovace sušení ovoce v sušárně optimalizací provozních parametrů na základě fyzikálních vlastností usušeného ovoce
Veřejná podpora
Poskytovatel
Liberecký kraj
Program
Regionální inovační program Dotačního fondu Libereckého kraje
Veřejná soutěž
Dotační fond Libereckého kraje 5 (SKLI201600002)
Hlavní účastníci
Mgr. Eliška Marková
Druh soutěže
VS - Veřejná soutěž
Číslo smlouvy
OLP/5118/2016
Alternativní jazyk
Název projektu anglicky
The innovation of fruit drying by optimization of operating parameters of dryer which are based on physical properties of the dried fruit
Anotace anglicky
We plan to purchase a small dryer for obtain the default process parameters of drying. We want to try our innovative intentions of drying fruit in order to achieve optimization of the drying process while maintaining food safety. Food Research Institute in Prague has experience with a drying process and a control of food safety. We want to get the exact physical parameters of dried fruit (pH, water activity - Aw, texture and dry matter) and we want to determine their correlation with subjective empirical assessments of dried fruits and with sensory properties of dried fruit. Measurement of physical parameters and the subjective assessment of the degree of drying due to technological parameters of drying will join by an innovative approach. These parameters will be set according to kind of fruits, different times of storage and ripeness of fruit.
Vědní obory
Kategorie VaV
IN - Inovace
CEP - hlavní obor
GM - Potravinářství
CEP - vedlejší obor
GM - Potravinářství
CEP - další vedlejší obor
GM - Potravinářství
OECD FORD - odpovídající obory <br>(dle <a href="http://www.vyzkum.cz/storage/att/E6EF7938F0E854BAE520AC119FB22E8D/Prevodnik_oboru_Frascati.pdf">převodníku</a>)
21101 - Food and beverages
Hodnocení dokončeného projektu
Hodnocení poskytovatelem
U - Uspěl podle zadání (s publikovanými či patentovanými výsledky atd.)
Zhodnocení výsledků projektu
Na základě měření vybraných vlastností vzorků ovoce a parametrů procesu sušení byly stanoveny optimalizované parametry procesu pro různě zralé ovoce z hlediska senzorické přijatelnosti a mikrobiální bezpečnosti. Bylo proměřeno přibližně 80 vzorků 5 technologických parametrů sušení a na základě těchto dat se stanovily odpovídající modely. Optimalizací procesu bylo dosaženo energetických úspor, ekonomické optimalizace ceny sušeného ovoce a byly získány podklady pro exaktní tvorbu HACCP. Výstupem projektu je rovněž investice spočívající v zakoupení Aw metru - přístroje pro měření vodní aktivity.
Termíny řešení
Zahájení řešení
1. 10. 2016
Ukončení řešení
30. 6. 2017
Poslední stav řešení
U - Ukončený projekt
Poslední uvolnění podpory
25. 11. 2016
Dodání dat do CEP
Důvěrnost údajů
C - Předmět řešení projektu podléhá obchodnímu tajemství (§ 504 Občanského zákoníku), ale název projektu, cíle projektu a u ukončeného nebo zastaveného projektu zhodnocení výsledku řešení projektu (údaje P03, P04, P15, P19, P29, PN8) dodané do CEP, jsou upraveny tak, aby byly zveřejnitelné.
Systémové označení dodávky dat
CEP18-KLI-UD-U/01:1
Datum dodání záznamu
19. 6. 2018
Finance
Celkové uznané náklady
200 tis. Kč
Výše podpory ze státního rozpočtu
140 tis. Kč
Ostatní veřejné zdroje financování
0 tis. Kč
Neveřejné tuz. a zahr. zdroje finan.
60 tis. Kč