Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Filtry

35 (0,22s)

Projekt

Analýza glutenu (lepku) a sledování kvality bezlepkových potravin a surovin (QD1023)

. V průběhu řešení budou zavedeny metody na stanovení glutenu metodami HPLC a MALDI-TOF souprava na stanovení glutenu. Na celé řadě českých výrobků určených uvedeny stanovené hodnoty glutenu a další nezbytné informace. Tato...

GM - Potravinářství

  • 2001 - 2005
  • 4 940 tis. Kč
  • 4 940 tis. Kč
  • MZe
Projekt

*Výzkum a vývoj technologie umožňující výrobu piva pro celiatiky (bezlepkové pivo) (FI-IM5/067)

. Z hlediska výroby piva je tímto spouštěčem imunitní reakce gluten z ječmene. Ječný slad glutenu ve sladu z ječmene a tím i v pivu. K tomuto účelu bude využita jednak částečná náhrada sladu jinými sladovanými obilovinami, které neo...

GM - Potravinářství

  • 2008 - 2010
  • 8 043 tis. Kč
  • 2 725 tis. Kč
  • MPO
Projekt

Vývoj bezlepkového pečiva s vysokou nutriční hodnotou využitím nových technologických postupů a netradičních potravinářských surovin a posouzení zdravotních rizik (TH03010019)

Během realizace projektu je cílem vývoj nutričně i chuťově plnohodnotného běžného a trvanlivého bezlepkového pečiva vhodného pro dlouhodobou konzumaci pacienty s celiakií, pšeničnou alergií a intolerancí. Bezlepková dieta je doposud jedinou racionáln...

Food and beverages

  • 2018 - 2021
  • 22 500 tis. Kč
  • 13 385 tis. Kč
  • TA ČR
Projekt

Úloha buněk přirozené a adaptivní imunity při vzniku a vývoji gluten-sensitivní enteropatie (GA310/07/0414)

Celiakie je časté, zánětlivé onemocnění střevní sliznice charakterizované jako trvalá nesnášenlivost pšeničného glutenu a přibuzných prolaminů. Gluten-specifické CD4+ T lymfocyty v lamina propria a intraepitelové lymfocyty s cytotox...

EC - Imunologie

  • 2007 - 2011
  • 5 948 tis. Kč
  • 5 948 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Hodnocení syntetických pšenic na rezistenci proti biotickým stresům a charakteristika gluteninových alel (MEB080827)

Vyhodnocení kolekce syntetických pšenic z hlediska složení vysokomolekulárních podjednotek gluteninů se speciálním zaměřením na vyhledávání dosud nepopsaných alel, doporučení vybraných genových zdrojů pro šlechtitelské využití.......

GE - Šlechtění rostlin

  • 2008 - 2009
  • 84 tis. Kč
  • 84 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Mechanismy vlivu glutenu a xenobiotik ve výživě na prevenci a patogenezi diabetu 1. typu (GA303/06/1329)

Faktory prostředí jsou především zodpovědné za téměř epidemický nárůst diabetu 1. typu ve vyspělých zemích v posledních 30 letech, nicméně je velmi málo známo o jejich identitě i mechanismech účinku. Prokázali jsme, že dieta bez glutenu výra...

FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • 2006 - 2008
  • 2 859 tis. Kč
  • 2 859 tis. Kč
  • GA ČR
Projekt

Účast buněk přirozené a adaptivní imunity při vzniku a vývoji celiakie (IAA5020210)

Celiakie, časté chronické onemocnění sliznice tenkého střeva, ve vyvoláno u geneticky vnímavých jedinců potravou obsahující pšeničný lepek (gluten). Cílem našeho projektu je studium nespecifických imunitních mechanismů vyvolaných přímým kont...

EC - Imunologie

  • 2002 - 2006
  • 4 853 tis. Kč
  • 3 625 tis. Kč
  • AV ČR
Projekt

Vývoj nových imunologických souprav pro diagnostiku a prevenci celiakie a jejích závažných komplikací (IBS5020203)

české soupravy, umožňující detekci a kvantifikaci glutenu v potravinách. Analýza imunologicky aktivních složek (peptidů) glutenu pomocí metody PEPSCAN (s využitím sér......

EC - Imunologie

  • 2002 - 2005
  • 4 530 tis. Kč
  • 3 450 tis. Kč
  • AV ČR
Projekt

Charakterizace nových vysokomolekulárních gluteninových podjednotek v syntetických pšenicích a resistence proti listovým chorobám. (MEB0810001)

Charakterizace potenciálně nových gluteninových podjednotek, objevených v populaci syntetických pšenic, pomocí ekektroforézy bílkovin. Linie, které nesou ještě nepopsané vysokomolekulární gluteninové alely v Triticum aestivum L. budou namnož...

EB - Genetika a molekulární biologie

  • 2010 - 2011
  • 106 tis. Kč
  • 106 tis. Kč
  • MŠMT
Projekt

Imunitní mechanizmy gliadinu/glutenu v patogenezi a prevenci diabetu 1. typu dvě potenciální imuno-prevenční strategie pro aplikaci u lidí. (GA15-24487S)

Faktory výživy jako pšeničné proteiny v dietě podstatně ovlivňují vývoj diabetu 1. typu (T1D) u NOD myší. Prokázali jsme, že bezlepková, gluten-free dieta (GF) vede k vysoké prevenci T1D, a že také slizniční, i.n. podání gliadinu vede k prev...

FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • 2015 - 2018
  • 5 277 tis. Kč
  • 5 277 tis. Kč
  • GA ČR
  • 1 - 10 z 35