Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Stanovení potřeby a strategie zavlažování v ovocných sadech/Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00020699%3A_____%2F23%3AN0000104" target="_blank" >RIV/00020699:_____/23:N0000104 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/25271121:_____/23:N0000078

  • Výsledek na webu

    <a href="https://www.vsuo.cz/images/Meszaros_Metodika_strategie_zavlazovani_sadu_2023.pdf" target="_blank" >https://www.vsuo.cz/images/Meszaros_Metodika_strategie_zavlazovani_sadu_2023.pdf</a>

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    čeština

  • Název v původním jazyce

    Stanovení potřeby a strategie zavlažování v ovocných sadech/Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards

  • Popis výsledku v původním jazyce

    Voda představuje jeden z klíčových zdrojů pro udržitelnou rostlinnou produkci. Podobně jako ve světě, i v České republice jsou v současnosti vodní zdroje využívané pro účely závlahy pěstovaných plodin v některých regionech málo dostupné a v důsledku probíhající klimatické změny se může tento stav dále zhoršovat. Pěstovat zemědělské plodiny je možné v některých oblastech i bez použití závlahy, ale v silné konkurenci evropského trhu taková produkce nemusí obstát. Obzvláště v suchých letech, které s největší pravděpodobností budou stále častější. Nerovnoměrné rozložení srážek v průběhu roku nutnost využití závlah ještě prohlubuje. Množství vody využívané pro závlahu zemědělských plodin celosvětově představuje až dvě třetiny celkové spotřeby sladké vody. Její efektivní využití se proto stává klíčovým pro udržitelnou produkci potravin, ale také kvůli zachování dostatečného množství pitné vody pro rostoucí lidskou populaci. Aby bylo zajištěno efektivní hospodaření se závlahovou vodou, je třeba znát a mít možnost naplnit požadavky pěstovaných plodin. Ta se odvíjí od biologických potřeb pěstovaných druhů a bilance vody na pozemku, která představuje rozdíl mezi evapotranspirací rostlin, tedy jejich ztrátou vody výparem a vodou doplněnou srážkami nebo závlahou. Tu je nutné doplňovat tak, aby se rostliny nedostaly do stresu suchem, ale také netrpěly jejím nadbytkem. S pomocí nejnovějších technologií lze v dnešní době relativně spolehlivě stanovit potřebu závlahy i její optimální dávku a provozovat tak efektivně závlahové systémy. Využitím různých vztahů a měření lze závlahovou potřebu modelovat a výsledky využít v praxi pro řízení zavlažování zemědělských plodin. Tím je dosažena vyšší efektivita využití závlahové vody na jednotku sklizně. Efektivní závlahou lze pak dosáhnout minimálních negativních dopadů na pěstované plodiny ale i životní prostředí. Metody, které je možné využít v ovocnářství pro stanovení potřeby závlahy, její optimální dávky, ale i možnosti využití alternativních závlahových strategií, jsou popsány v předkládané publikaci.

  • Název v anglickém jazyce

    Determining the need and strategy for irrigation in fruit orchards

  • Popis výsledku anglicky

    Water is one of the key resources for sustainable crop production. Water resources used for irrigation of crops are currently scarce in many regions of the world and this situation may further deteriorate due to ongoing climate change. It is possible to grow agricultural crops without irrigation in some areas, but such production may not be viable in the fiercely competitive European market, especially in dry years, which are likely to become more frequent. The uneven distribution of rainfall throughout the year makes the need for irrigation even more acute. The amount of water used to irrigate agricultural crops accounts for up to two-thirds of total freshwater consumption worldwide. Its efficient use is therefore becoming crucial for sustainable food production, but also to maintain sufficient drinking water for a growing human population. To ensure efficient irrigation water management, it is necessary to know and be able to meet the requirements of the crops being grown. This is based on the biological needs of the species being grown and the water balance of the land, which is the difference between the evapotranspiration of the plants, i.e., their water loss through evaporation, and the water replenished by rainfall or irrigation. The latter must be replenished so that the plants do not become stressed by drought but also do not suffer from excess water. With the help of the latest technology, the irrigation requirement and the optimum irrigation rate can nowadays be determined relatively reliably, and irrigation systems can be operated efficiently. By using various relationships and measurements, irrigation demand can be modelled, and the results used in practice to manage irrigation of agricultural crops. This results in a higher efficiency of irrigation water use per unit of harvest. Efficient irrigation can then be used to achieve minimal negative impacts on the crops and the environment. Methods that can be used in fruit growing to determine the need for irrigation, its optimum rate, as well as the possibility of using alternative irrigation strategies, are described in the present publication.

Klasifikace

  • Druh

    N<sub>metC</sub> - Metodiky certifikované oprávněným orgánem

  • CEP obor

  • OECD FORD obor

    40101 - Agriculture

Návaznosti výsledku

  • Projekt

    <a href="/cs/project/QK1910165" target="_blank" >QK1910165: Moderní postupy v závlahovém režimu ovocných dřevin v podmínkách vodního deficitu</a><br>

  • Návaznosti

    P - Projekt vyzkumu a vyvoje financovany z verejnych zdroju (s odkazem do CEP)

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2023

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Interní identifikační kód produktu

    978-80-87030-88-2

  • Číslo předpisu

    UKZUZ 106484/2023

  • Technické parametry

    Osvědčení pod č. UKZUZ 106484/2023 o uznání uplatněné certifikované metodiky vydal Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský, Brno. Smlouva o využití výsledku uživatelem byla uzavřena s ovocnářskou unií ČR.

  • Ekonomické parametry

    V metodice je nastíněno, jak lze ušetřit 15–30 % vody použité pro závlahu ovocných dřevin bez negativních dopadů na objem a kvalitu jejich produkce ovoce. Závlahou lze účinně zvýšit jak výnos ovoce (v průměru až o 5–15 %), tak především jeho kvalitativní parametry (zejména průměrnou velikost plodů), a to v závislosti na průběhu ročníku až o 30 %.

  • Označení certifikačního orgánu

    Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský

  • Datum certifikace

  • Způsoby využití výsledku

    C - Výsledek je využíván bez omezení okruhu uživatelů