Vliv řeřichy peruánské (Lepidium meyenii) na antioxidační stav, metabolismus lipidů a cukru u krys
Identifikátory výsledku
Kód výsledku v IS VaVaI
<a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F07%3A00001567" target="_blank" >RIV/00023001:_____/07:00001567 - isvavai.cz</a>
Nalezeny alternativní kódy
RIV/61989592:15110/07:00004225
Výsledek na webu
—
DOI - Digital Object Identifier
—
Alternativní jazyky
Jazyk výsledku
angličtina
Název v původním jazyce
The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat.
Popis výsledku v původním jazyce
This work focused on the effect of Maca on lipid, anti-oxidative, and glucose parameters in hereditary hypertriglyceridemic (HHTg) rat. Maca (1%) was administred to rats as a blood gpart of a high-sucrose diet (HSD) for 2 weeks. Maca significantly decreased the levels of VLDL, LDL , and total cholesterol, and also the level of TAG (triacylglycerols) in the plasma, VLDL, and liver. Maca significantly improved glucose tolerance, as the decrease of AUC (area under the curve) of glucose showed, and loweredlevels of glucose in blood. The activity of SOD (superoxide dismutase) in the liver, the GPX (glutathione peroxidase) in the blood, and the level of GSH (glutathione) in liver increased in all cases significantly. Results demonstrate that maca seems to be promising for a positive influence on chronic human diseases (characterized by atherogenous lipoprotein profile, aggravated antioxidative status, and impaired glucose tolerance), and their prevention.
Název v anglickém jazyce
The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat.
Popis výsledku anglicky
This work focused on the effect of Maca on lipid, anti-oxidative, and glucose parameters in hereditary hypertriglyceridemic (HHTg) rat. Maca (1%) was administred to rats as a blood gpart of a high-sucrose diet (HSD) for 2 weeks. Maca significantly decreased the levels of VLDL, LDL , and total cholesterol, and also the level of TAG (triacylglycerols) in the plasma, VLDL, and liver. Maca significantly improved glucose tolerance, as the decrease of AUC (area under the curve) of glucose showed, and loweredlevels of glucose in blood. The activity of SOD (superoxide dismutase) in the liver, the GPX (glutathione peroxidase) in the blood, and the level of GSH (glutathione) in liver increased in all cases significantly. Results demonstrate that maca seems to be promising for a positive influence on chronic human diseases (characterized by atherogenous lipoprotein profile, aggravated antioxidative status, and impaired glucose tolerance), and their prevention.
Klasifikace
Druh
J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)
CEP obor
FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa
OECD FORD obor
—
Návaznosti výsledku
Projekt
—
Návaznosti
N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju
Ostatní
Rok uplatnění
2007
Kód důvěrnosti údajů
S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů
Údaje specifické pro druh výsledku
Název periodika
Plant foods for human nutrition
ISSN
0921-9668
e-ISSN
—
Svazek periodika
62
Číslo periodika v rámci svazku
2
Stát vydavatele periodika
US - Spojené státy americké
Počet stran výsledku
5
Strana od-do
59-63
Kód UT WoS článku
—
EID výsledku v databázi Scopus
—