Vše

Co hledáte?

Vše
Projekty
Výsledky výzkumu
Subjekty

Rychlé hledání

  • Projekty podpořené TA ČR
  • Významné projekty
  • Projekty s nejvyšší státní podporou
  • Aktuálně běžící projekty

Chytré vyhledávání

  • Takto najdu konkrétní +slovo
  • Takto z výsledků -slovo zcela vynechám
  • “Takto můžu najít celou frázi”

Vliv řeřichy peruánské (Lepidium meyenii) na antioxidační stav, metabolismus lipidů a cukru u krys

Identifikátory výsledku

  • Kód výsledku v IS VaVaI

    <a href="https://www.isvavai.cz/riv?ss=detail&h=RIV%2F00023001%3A_____%2F07%3A00001567" target="_blank" >RIV/00023001:_____/07:00001567 - isvavai.cz</a>

  • Nalezeny alternativní kódy

    RIV/61989592:15110/07:00004225

  • Výsledek na webu

  • DOI - Digital Object Identifier

Alternativní jazyky

  • Jazyk výsledku

    angličtina

  • Název v původním jazyce

    The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat.

  • Popis výsledku v původním jazyce

    This work focused on the effect of Maca on lipid, anti-oxidative, and glucose parameters in hereditary hypertriglyceridemic (HHTg) rat. Maca (1%) was administred to rats as a blood gpart of a high-sucrose diet (HSD) for 2 weeks. Maca significantly decreased the levels of VLDL, LDL , and total cholesterol, and also the level of TAG (triacylglycerols) in the plasma, VLDL, and liver. Maca significantly improved glucose tolerance, as the decrease of AUC (area under the curve) of glucose showed, and loweredlevels of glucose in blood. The activity of SOD (superoxide dismutase) in the liver, the GPX (glutathione peroxidase) in the blood, and the level of GSH (glutathione) in liver increased in all cases significantly. Results demonstrate that maca seems to be promising for a positive influence on chronic human diseases (characterized by atherogenous lipoprotein profile, aggravated antioxidative status, and impaired glucose tolerance), and their prevention.

  • Název v anglickém jazyce

    The influence of maca (Lepidium meyenii) on antioxidant status, lipid and glucose metabolism in rat.

  • Popis výsledku anglicky

    This work focused on the effect of Maca on lipid, anti-oxidative, and glucose parameters in hereditary hypertriglyceridemic (HHTg) rat. Maca (1%) was administred to rats as a blood gpart of a high-sucrose diet (HSD) for 2 weeks. Maca significantly decreased the levels of VLDL, LDL , and total cholesterol, and also the level of TAG (triacylglycerols) in the plasma, VLDL, and liver. Maca significantly improved glucose tolerance, as the decrease of AUC (area under the curve) of glucose showed, and loweredlevels of glucose in blood. The activity of SOD (superoxide dismutase) in the liver, the GPX (glutathione peroxidase) in the blood, and the level of GSH (glutathione) in liver increased in all cases significantly. Results demonstrate that maca seems to be promising for a positive influence on chronic human diseases (characterized by atherogenous lipoprotein profile, aggravated antioxidative status, and impaired glucose tolerance), and their prevention.

Klasifikace

  • Druh

    J<sub>x</sub> - Nezařazeno - Článek v odborném periodiku (Jimp, Jsc a Jost)

  • CEP obor

    FB - Endokrinologie, diabetologie, metabolismus, výživa

  • OECD FORD obor

Návaznosti výsledku

  • Projekt

  • Návaznosti

    N - Vyzkumna aktivita podporovana z neverejnych zdroju

Ostatní

  • Rok uplatnění

    2007

  • Kód důvěrnosti údajů

    S - Úplné a pravdivé údaje o projektu nepodléhají ochraně podle zvláštních právních předpisů

Údaje specifické pro druh výsledku

  • Název periodika

    Plant foods for human nutrition

  • ISSN

    0921-9668

  • e-ISSN

  • Svazek periodika

    62

  • Číslo periodika v rámci svazku

    2

  • Stát vydavatele periodika

    US - Spojené státy americké

  • Počet stran výsledku

    5

  • Strana od-do

    59-63

  • Kód UT WoS článku

  • EID výsledku v databázi Scopus